Prava prilika mladima za stvaranje obiteljskog doma


Natječaji za prodaju praznih gradskih zgrada u Vodnjanu i Galižani mladima do 40 godina po povoljnoj cijeni ili za osnivanje prava građenja na gradskom zemljištu u Vodnjanu po naknadi od jedne kune po četvornom metru, objavio je jučer, kako smo već najavili, Grad Vodnjan.

- Natječaji po programu Vodyoung za poticanje stanovanja bit će otvoreni do 24. siječnja 2018. godine. Nakon toga otvarat će se ponude i objaviti bodovne liste, a po broju bodova ostvarivat će se pravo prvenstva za odabir nekretnina, objasnila je Iva Bognar, viša savjetnica za nekretnine Grada Vodnjana, predstavljajući jučer program s gradonačelnikom Klaudiom Vitasovićem.

Gradska uprava po programu donesenom ljetos mladima do 40 godina nudi povoljnu kupnju sedam nekretnina za stanovanje u staroj jezgri Vodnjana i jednu u Galižani te 14 parcela u vodnjanskom području Santa Domenica za osnivanje prava građenja na 50 godina s ciljem podizanje obiteljskog doma i uz mogućnost naknadnog otkupa zemljišta.

Natječaja će bit još 

- Očekujem veliki odaziv na natječaje, jer otkako je objavljena ova odluka gradska uprava zatrpana je pozivima zainteresiranih. Ovo je prvi natječaj, a očekujem da će ih biti još jer imamo još toliko nekretnina u vlasništvu grada za prodaju, rekao je gradonačelnik Vitasović.

Ponudu u naredna tri mjeseca mogu podnijeti svi mlađi od 40 godina i bez riješenog stambenog pitanja, a kriterij za bodovanje bit će stručna sprema, broj članova domaćinstva, dužina prebivališta na području Vodnjana i mjesto zaposlenja, odnosno da li podnositelj i/ili supružnik rade u tvrtki koja djeluje na području Vodnjana. Ponuditelj može konkurirati istovremeno na oba natječaja.

- Mladi napuštaju rodni kraj, pa i državu, u potrazi za boljim životom, a ovime želimo zadržati mlade u Vodnjanu te dovesti i visokoobrazovane iz drugih krajeva, pa i iz inozemstva. Imamo velike tvrtke poput Uljanika i Infobipa s djelatnicima iz drugih krajeva, imamo tvrtke u poslovnoj zoni Galižana, mladi se vrte oko Vodnjana, a ovo im je prilika za stvaranje obiteljskog doma, kaže Vitasović. 

Poček od dvije godine 

- Ponude se dostavljaju u pisanom obliku, za sudjelovanje nema jamčevine, a popis dokumentacije objavljen je na internetskoj stranici i na oglasnoj ploči Grada, rekla je Bognar i podsjetila da će razgledavanje nekretnina biti 6. studenog i 4. prosinca. Pritom je navela da će se potpisnici ugovora obavezati da će u određenim rokovima obnoviti postojeću nekretninu, odnosno ishoditi dokumente za gradnju nove i u roku dovršiti objekt te prijaviti prebivalište na toj adresi, zajedno s članovima domaćinstva.

Nekretnina se kupuje na poček od dvije godine, a naknade za zemljišta iznose od 430 do 608 kuna mjesečno. Gradska odluka predviđa i poticaje za obnovu kupljenih kuća do trećine izvršenih ulaganja, ali ne više od kupoprodajne cijene.

- Velika je pomoć mladima ako ih na samom početku rješavana stambenog pitanja rasteretimo velikih troškova kao što su cijene zemljišta. Za sljedeću godinu planiramo sličan model i za poslovne prostore, no o tome drugi put, zaključio je Vitasović.

(Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter