Prava poslastica za ljubitelje jazza


U dupkom ispunjenom Caffeu del Maru hotela Palazzo u Poreču, sinoć je održan posljednji koncert 21. izdanja Jazz festivala "Jazz u Lapu", a bio je to nastup velike američke jazz zvijezde, poznatog basista Reginalda Veala koji je za samo ovu priliku okupio vrhunske strane i domaće jazz glazbenike: Jamesa Weinsteina na bubnjevima, Zorana Majstorovića na gitari te izuzetnog pjevača iz Los Angelesa, Byrona Motelya. Motley je nastupio u pratnji Reginald Veala te oduševio sve izuzetnim vokalom.

Taj je koncert bio je prava poslastica za sladokusce i poznavatelje jazza. Četiri kreativna glazbenika različitih glazbenih afiniteta napravila su ovaj jazz trio izuzetnim te je svaki od njih unio utjecaj svog glazbenog podrijetla, mjesta u kojima su rođeni, u kojima su živjeli i u kojima žive i rade danas. Repertoar se sastojao od jazz standarda te originalne autorske glazbe Reginalda Veala i Byrona Motleya.

Koncert je započeo Reginald Veal solo točkom "Jean Pierre" autora Milesa Davisa. Nakon toga na binu je pozvao bubnjara Jamesa Weinsteina te im se nakon kratke zajedničke improvizacije pridružio Zoran Majstorović i u formaciji tria izveli su poznate jazz standarde autora Theloniusa Monka. Vrhunac večeri uslijedio je pojavom Byrona Motleya i potom su u kvartetu izveli odabrane autorske pjesme i jazz standarde. Nakon svake kompozicije publika je nagrađivala ove vrhunske glazbenike ogromnim pljeskom. Bilo je pravo zadovoljstvo biti dijelom ove posebne atmosfere te prisustvovati kreativnim improvizacijama basa, gitare i vokala. Mnogobrojna publika bila je oduševljena.

Reginald Veal rođen je u Chicagu. Odrastao je svirajući i pjevajući gospel uz oca, a diplomirao je trombon, klavir i bubnjeve i svoj glavni instrument – bass. Široj publici poznatiji kao "Swing Doom" (swing for the feeling, doom for the sound) kako ga je prozvao njegov najpoznatiji suradnik Wyton Marsalis, Veal je poznat po tome što svira bez pojačala. Svoj zanat je u izbrusio redovitim tjednim gažama u popularnom jazz klubu "Tyler's Beer Garden" u New Orleansu s Ellisom Marsalisom i bubnjarom Noelom Kendrickom. U svijet jazza uveli su ga sinovi Ellisa Marsalisa, Brandford i Wyton u čijim je različitim bendovima dio stalnog postava već duži niz godina. Veal je surađivao s mnogim glazbenicima.

Pokrovitelji festivala bili su i ove godine: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Poreča te Grad Poreč. Festival su ove godine ponovo podržali i Hotel Palazzo te Vina Damjanić. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter