Prašnjav i zapušten turisticki Peroj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Peroj, koji teritorijalno pripada Gradu Vodnjanu, svrstan u turisticko naselje A skupine, kao Rovinj, Porec ili Dubrovnik, a u skladu s tim su najviši iznosi boravišnih taksi i poreza koje placaju privatni iznajmljivaci soba i apartmana, mještani su ogorceni stanjem dijela ovog naselja koje lijepo izgleda samo s glavnih prometnica.

Kako nam je rekao jedan od stanovnika ulice u blizini perojskog igrališta, Mijo Lalic, cetrdesetak kuca koje se nalaze zapadno i južno od igrališta za prolazak do centra sela koristi put dužine oko 300 metara bez asfalta i javne rasvjete.

- To je najkraci put prema centru sela gdje mi i turisti svakodnevno prolazimo do prodavaonice, pekarnice, kioska i pizzerije. Ljeti ovdje gutamo prašinu kad idemo u trgovinu, od jeseni do proljeca je blato, kad padne kiša, stvaraju se lokve, a navecer je uvijek mrak pa onome tko se zatekne u centru sela do mraka za povratak treba svjetiljka, kaže Lalic.

Istice da je veca skupina vlasnika kuca iz tog dijela mjesta potpisala zahtjev Gradu Vodnjanu još 2006. godine, a potom i 2009. da se bar postavi cetiri do pet ulicnih svjetiljki na potezu od crkve prema igralištu, no do danas nisu dobili povratnu informaciju, a ništa nije ucinjeno.

- Od infrastrukture tijekom posljednjih tridesetak godina nije izgradeno gotovo ništa. Placamo uredno slivne i ostale vode, komunalnu naknadu, odvoz smeca i slicno, a nakon svake jace kiše duž prve ulice na ulazu u Peroj iz smjera Fažane, koju mještani nazivaju "Ljubljanska", jer naziva ulica u Peroju nema, a u njoj vecinom kuce imaju Slovenci, voda izbacuje poklopce kanalizacijskih šahtova, navodi on.

Osim smrada fekalija postoji mogucnost oštecenja automobila, a pojedini vlasnici kuca morali su zavariti te poklopce u blizini svojih kuca kako ne bi dolazilo do daljnjih oštecenja.

Lalic istice da njihovo naselje nije "divlja gradnja" jer su gradevinske dozvole mještani dobili prije 30 i više godina i uredno platili komunalnu naknadu, elektroenergetsku te sanitarne i ostale suglasnosti.

- I nakon svega toga do danas nema ulica, nije dovedena voda, struja, nema kanalizacije, a placamo pristojbe kao da smo na Stradunu. TZ Vodnjana nam svima uredno dostavlja uplatnice za boravišnu taksu. Snalazimo se sami, pomažemo jedni drugima, pražnjenje septickih jama placamo sedam do osam puta godišnje po 250 kuna, rekao je Lalic.

- Imao sam 27 godina kad sam kupio parcelu u Peroju, sad imam gotovo 60 godina i sve je isto kao i onda. Ostario sam ocekujuci da se nešto promijeni, nadam se da ce barem moj unuk to docekati, zakljucio je Lalic.

Kako su nam rekli u Gradu Vodnjanu, za taj je dio Peroja u ovoj godini predvideno samo redovito održavanje pa ce mještani po svemu sudeci trebati pricekati neka bolja vremena.


Podijeli: Facebook Twiter