Praški virtuozi u Balwan Cityju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Praški skladatelj i kontrabasist František Uhlir sinoc se sa svojim sastavom Jazz Team predstavio grožnjanskoj publici u sklopu festivala Jazz is Back!. Sastav je u Grožnjanu nastupio u sklopu svoje turneje, na kojoj promoviraju novi, dvostruki album autorskih skladbi nazvan «Bass Devotion/Bass Saga», koji je objavljen prije tjedan dana.

Te skladbe su, uz nekoliko jazz standarda poput «Two for the Road» Henryja Mancinija, predstavili na pozornici Balwan Cityja. Uhlir je vrsni kontrabasist i dobro poznato ime u Cehoslovackoj, a sinoc je uz pratnju odlicnih glazbenika – gitariste Adama Tvrdyja, bubnjara Jaromira Helešica i saksofoniste Michala Wroblewskog – predstavio niz jazz instrumentala bogatim dugim virtuoznim improvizacijama kao i medusobnim svirackim poigravanjem glazbenika.

Publike je doduše bilo manje nego prethodnih veceri zbog kiše koja je padala neposredno prije koncerta, no oni koji su došli, glasnim aplauzima su nagradili zaista vrhunsku svirku ovih glazbenika koji su došli iz Praga. Inace, Uhlir nam je otkrio i da je u nekoliko navrata suradivao s Boškom Petrovicem, te da su zajedno nastupili prije nekoliko godina u Becu.

Koncertnu vecer su otvorili polaznici radionice gitare Ljetne jazz škole HGM-a pod mentorstvom Ante Gela – to su gitaristi Filip Gregovic, Adriano Lampalov, Orjen Ridanovic, Matija Miletic i Ivan Luic, koji su uz pratnju trubaca Hansa Knudsena, basiste Omera Hatchwella te bubnjara Aleksandra Škorica i Luke Jovicica izveli skladbe «Tenor Madness», «Take Five», «Night and Day» te «Revelation».


Podijeli: Facebook Twiter