Praški aerodrom zvat ce se po Vaclavu Havelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ceška vlada je u srijedu odobrila prijedlog da se medunarodna zracna luka u Pragu, Ruzyne, nazove po Vaclavu Havelu, borcu za ljudska prava, posljednjem predsjedniku Cehoslovacke i prvom predsjedniku neovisne Ceške, rekao je u srijedu ceški ministar prometa Pavel Dobes.

Ta odluka govori koliko je Vaclav Havel važan za Cešku, rekao je Dobes u priopcenju. "Prijedlog bi se trebao realizirati 5. listopada 2012., na 76. obljetnicu Havelova rodenja", dodao je Dobes.

Zracna luka, u cijelosti u vlasništvu države, dio je grupacije Cesky Aeroholding koja još službeno mora potvrditi tu odluku vlade.

Oko 83.000 ljudi su potpisale peticiju u kojoj traže da se najveca zracna luka u Ceškoj nazove imenom simbola "Baršunaste revolucije". Pokretac inicijative, filmski redatelj Fero Fenic, vidi u tome simbol "vrata otvorenih prema svijetu", rekao je, preuzimajuci izraz drag Havelu.

Odlukom je zadovoljna i Havelova udovica Dagmar Havlova. Havel, dramaturg i disident koji je pet godina proveo u komunistickim kazamatima, koncem prosinca 1989. izabran je na dužnost cehoslovackog predsjednika, nakon cega je sve do 2003. bio predsjednik Ceške. Nakon mnogih zdravstvenih tegoba, napose zbog upale pluca koju nije mogao lijeciti u zatvoru, umro je 18. prosinca 2011. u svojoj kuci za odmor u Hradeceku, 150 km sjeveroistocno od Praga. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter