"Praška četvorica" za 115. obljetnicu Paviljona

Zagrebačka izložba nastaje prema autorskoj koncepciji Zvonka Makovića
Zagrebačka izložba nastaje prema autorskoj koncepciji Zvonka Makovića

Velikom studijskom izložbom slika "Praška četvorica - Uzelac, Gecan, Varlaj, Trepše" koja se otvara 18. siječnja u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, taj će izložbeni prostor početi izlagačku sezonu u obljetničkoj 2013., u kojoj slavi 115. obljetnicu djelovanja.

"Praška četvorica" neformalni je naziv za generacijske prijatelje i umjetnike Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, koji su bili protagonisti modernističkih, osobito ekspresionističkih strujanja u našoj sredini. Povezuje ih zajedničko praško iskustvo tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata, mnoge teme, motivska i stilska ishodišta u rasponu od kubizma do ekspresionizma.

Na zagrebačkoj izložbi, koja nastaje po autorskoj koncepciji Zvonka Makovića, njihove će se najvažnije formativne godine predstaviti do 17. ožujka s više od 100 slika, crteža i grafika.

Ti su se umjetnici kod nas afirmirali na godišnjim izložbama Proljetnog salona upravo u Umjetničkom paviljonu, koji će sada pokazati što hrvatsko slikarstvo duguje Pragu, ali i istaknuti ulogu Zagreba kao jedne od važnijih referentnih točaka domaće Moderne, nakon Beča, Münchena, Pariza. Posebno za tu priliku na jednom mjestu okupit će se antologijska djela iz zbirki značajnih hrvatskih i inozemnih muzeja i galerija te privatnih kolekcija. Među njima bit će i Uzelčeva "Sfinga velegrada" (1921.), Gecanove "Nove vijesti" (1922.) i Trepšeova "Djevojka s crvenim čarapama" (1923.). Posebna zanimljivost je i znatan broj radova koji dosad nisu bili izloženi, poput nekoliko varijacija čuvene Varlajeve "Crvene kuće" iz 1923.

Izložba posebno pozicionira značenje Praga u kontekstu europskih kulturnih središta, u kojem se početkom 20. stoljeća javljaju aktualni avangardni pokreti, od ekspresionizma i futurizma do kubizma. Ona također rasvjetljava osobitosti praške kulturne klime, fenomenologiju urbaniteta, likovnosti, kazališta i filma te njihov tematski i morfološki odjek u djelima četvorice autora.

Umjetnički paviljon je u proteklih 20 godina bio domaćin retrospektivnih izložbi ove četvorke, koje su već naznačile prašku kulturnu klimu u njihovom slikarstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter