Prašina i buka smetaju svima, ali građani su puni razumijevanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekonstrukcija bujske Ulice 1. svibnja počela je prije tridesetak dana postavljanjem spojnog kolektora do glavnog obodnog kolektora ispod starog dijela grada. Radovi su se zatim premjestili u jednosmjernu Ulicu Flavia, a zatim i na središnji gradski trg s kružnim tokom. Promet je u tom dijelu grada onemogućen, rovovi se odvijaju na sve strane jer se postavljaju nove cijevi za vodu, kanalizaciju, plin i drugu infrastrukturu. Usporedo se uočavaju nedostaci u projektu, pa se rade i preinake kako bi se ovim poslovima riješilo što više problema. 

Dio instalacija nije uveden u katastru 

Radovi još uvijek traju na Trgu Josipa Broza Tita, koji je odavno ispražnjen. Glavni dio poslova povjeren je buzetskom poduzeću Ekspert Gradnja, a o tijeku radova pomoćnik voditelja gradilišta Vedran Gugić kaže kako je sva kanalizacija do trga riješena.

- Položeni su cijevi od kolektora, tako da smo dužinski riješili oko 70 posto posla. Ovdje na trgu se radi oborinska odvodnja, kanalizacija, plin, struja, sve ide u jedan kanal. Posao je zahtjevan, jer je dosta starih instalacija koje nisu označene, nema ih ni u katastru, pa se mora vrlo oprezno kopati, što malo usporava radove. Jedini problem koji bi nas zaustavio je eventualno neko arheološko nalazište. Za sada je uglavnom po planu, ima nekih dodatnih radova, ali sada ćemo spojiti sve na kolektore, zatim će se ići na spajanje kućnih priključaka na nove vodovodne cijevi. Naravno prije ćemo ispitati ispravnost i testirati cjevovode na tlak. Cilj je osposobiti sve instalacije na trgu kako bi se omogućilo prometovanje, a zatim nastavljamo kopanje u Ulici 1. svibnja, kaže Gugić.

Dodatno će se iskopati kanali i s druge strane trga, prema semaforima, kako bi se riješila i oborinska odvodnja s te strane ulice, što je dugogodišnji problem. To će se riješiti usputnim izmjenama u projektu. Inače, nakon iskopa kanalizaciju radi poduzeće „6. maj“, koje je nositelj svih poslova na rekonstrukciji ulice, vodovodne priključke radi Istarski vodovod, a oborinska odvodnja je u nadležnosti Grada Buje. 

Kava uz buku, prašinu i šljunak 

Građani su sva vozila odavno već izmjestili sa središnjeg trga, mnogi svakodnevno u prolasku „nadgledaju“, zanimljivo je svima što je ispod asfalta, kakve su instalacije bile, što gdje ide… Trg je pun šljunka kojim se nasipavaju kanali prije postavljanja novih cijevi, betoniraju se šahtovi, bageristi rade svoje. Stanovnici koji žive u tom dijelu grada provlače se pored bagera i buldožera, uglavnom su zadovoljni što se radi.

- Ne žalimo se, važno je da se radi, jer svi osjećamo da je stanje u toj ulici bilo loše. Ovdje na trgu su veliki radovi, ali kada znamo da ćemo imati bolju kanalizaciju, sigurnije odvode i sve drugo, lakše je. Prašine ima, ali razumijemo situaciju i čekamo da se završe radovi. Buka je sada velika, počnu raditi rano ujutro, probude nas, rade i subotom, ali dobro je da to završe što prije. Automobil sam ostavio, kao i mnogi susjedi, dalje od trga, nije problem malo prošetati , kaže Davor Kovačević koji stanuje upravo na Trgu J. B. Tita, gdje je trenutno glavnina poslova.

Na trgu je slastičarnica čija je terasa metar od svih radova, čak je pomaknuta prema nogostupu. Građani uglavnom ispijaju svoju kavu, kao i do sada. Buka je prilična, ali lijepo vrijeme i navike nadjačavaju sve poteškoće.

- Ima svega, buke, prašine, gostiju je manje, ali radimo dok je još lijepo vrijeme. Razumijemo da ni oni ne mogu raditi bez prašine i buke, glavno je da se to sve riješi… Istina, snabdijevanje je otežano svima, ne možemo autom blizu, ali snalazimo se. Nama je ovdje veći problem vlaga ispod pločnika odmah uz zgradu, jer ispod nema izolacije, pa kišnica ide ispod zgrade. Nadamo se da će se i to riješiti u što skorije vrijeme, kaže vlasnik slastičarnice Đelal Abduli. (Napisao i snimio: Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter