Prapovijest s poreckih nalazišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom "Gradine prije grada" namjera mi je bila predstaviti široj javnosti, ali i struci, vrijedne prapovijesne predmete koji se baštine u Zavicajnom muzeju Poreštine. Došlo je vrijeme da se pocne valorizirati prapovijest našega grada jer puno ljudi misli da je prva civilizacija koje je boravila na ovim prostorima bila rimska civilizacija, rekao je Davor Munda, arheolog i autor na otvaranju izložbe u galeriji Sincic, kojom se obilježava 125. godišnjica osnutka poreckog muzeja, najstarije ovakve institucije u Istri.

Munda je istaknuo da je pocetkom broncanog doba podrucje Poreštine obuhvaceno valom naseljavanja indoeuropskih naroda. Gotovo dvije tisuce godina prije dolaska Rimljana ovi su narodi izgradili brojna utvrdena naselja na uzvisinama, tzv. gradine ili castellieri. Tisucu godina kasnije dolaze Histri koji su nastavili živjeti na tim utvrdama, ali su gradili i nove gradine. Munda istice da iako na Poreštini nema dobro ocuvanih gradina, ovo podrucje obiluje prapovijesnim predmetima, od kojih je samo jedan mali dio predstavljen na izložbi.

Izložba ostaje otvorena do kraja godine, a može se razgledati svakim danom osim nedjelje i praznika od 10 do 13 i od 18 do 20 sati.

 


Podijeli: Facebook Twiter