Praper: Nema dobre terapije bez kliničkog rada

Prof. dr. Peter Praper (M. RIMANIĆ)
Prof. dr. Peter Praper (M. RIMANIĆ)

Motovunska grupa grupnih analitičara koja okuplja eminentne stručnjake iz Slovenije, Srbije i Hrvatske koncem godine predstavila je knjigu prof. dr. Petera Prapera "Skupinska psihoterapija - od teorije do znanosti". Praper je doktor psihologije, specijalist kliničke psihologije, supervizor, grupni analitičar i terapeut te redovni profesor za kliničku psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i jedan od utemeljitelja Instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju.

- Ova knjiga govori o jednoj teoriji koja je pokazala svoju praktičnu vrijednost i kao takva zavrjeđuje mjesto u području znanosti, rekao je predstavljajući knjigu dr. sc. Aldo Špelić, voditelj Povjerenstva za znanstvena istraživanja Instituta za grupnu analizu u Zagrebu. Naglasak ovog djela nije na tehnici već kvaliteti terapeuta i terapeutskog odnosa, zapravo interakciji psihoterapeuta i pacijenta. Autor ističe istraživanje procesa, jer to je, kaže Špelić, ključ terapijskog uspjeha i efikasnosti. Vrijednost ove publikacije je i u tomu što prekida rascjep između analitičara i pacijenta, a uz to dokazuje kako su kliničar i znanstvenik zapravo ista osoba.

- Ovo je stručna knjiga, znanstvena monografija, koja je krenula s pogledom u budućnost", smatra Praper, naglašavajući kako je Motovunska grupa već u svojim počecima išla tim smjerom, zapravo za nastojanjem da se ujedine istraživanja i klinička praksa. Osobno je, dodaje, 20 godina išao tim putem, nastojeći da na fakultet uvede baš to područje, područje aplikativne kliničke psihologije i psihoterapije. Takav je model, znanstvenik-praktičar, u Americi danas itekako aktualan. Ondje ne možeš naći profesora koji ne radi u klinici, zato je i Praper posljednjih 25 godina redovito radio na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani i uz to barem tri dana tjedno u klinici s pacijentima, te kao supervizor s terapeutima.

Ova knjiga spaja iskustva, studije, znanstveni rad i njegov rad u Međunarodnoj federaciji psihologa u Bruxellesu, gdje je 14 godina bio član Komisije za psihoterapiju koja je izradila standarde i normative za samostalan poziv psihoterapeuta. Na temelju tih standarda 19 evropskih zemalja donijelo je Zakone o psihoterapiji kao specijalizaciji u zdravstvu. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter