Pralinama s istarskim teranom dvostruko zlato u Firenci

Kombiniraju grčki pistacio, čokolade iz Ekvadora i Madagaskara, liker od istarskog terana… (M. ANGELINI)
Kombiniraju grčki pistacio, čokolade iz Ekvadora i Madagaskara, liker od istarskog terana… (M. ANGELINI)

Novigradska tvrtka Gustolato osvojila je čak tri zlatne i tri srebrne nagrade na regionalnom natjecanju International Chocolate Awards 2016. u Firenci. Natjecanje je to čiji je cilj popularizacija tradicionalne, zanatske proizvodnje čokoladnih proizvoda i poticaj malim lokalnim proizvođačima sirovina, a u Firenci je hrvatski Gustolato konkurirao ostalim mediteranskim te zemljama srednjoistočne Afrike. Nagrađeni proizvodi u listopadu će sudjelovati na svjetskom finalu International Chocolate Awardsa u Londonu.

Namaz od pistacija

Gustolato je u kategoriji namaza osvojio zlato za namaz od grčkog pistacija s 50 posto udjela prirodnog kakaovog maslaca Ecuador. U kategoriji ostalih slatkih proizvoda zlato su dobile dvije vrste njihovih pralina, obje s teraninom, jedna prekrivena tamnom čokoladom iz Ekvadora, a druga mliječnom čokoladom iz Madagaskara. Obje su slastice novost u ponudi Gustolata i prvi put su kandidirane na natjecanju. Osnovni sastojak pralina je liker od terana "Dama" OPG-a Zalar iz Brtonigle koji je obogaćen ljekovitim i začinskim travama.

Tri srebrne nagrade dobili su u kategoriji čokolade s orašastim plodovima. Srebrom su se okitili Cremino od Intenso Gianduja i mliječne čokolade, Cremino od mliječne i bijele čokolade Gianduja te s bademom prekriven finom bijelom čokoladom u zagrljaju istarskog šafrana.

Zapošljavaju 30-ak ljudi

Pogon Gustolata u Novigradu otvoren je 2014. i orijentiran na proizvodnju sladoleda, čokolade, čokoladnih namaza, kolača te prženje kave s ponudom dviju ekskluzivnih mješavina. Na tri lokacije u Hrvatskoj otvorili su lokale, a zapošljavaju 30-ak ljudi. Iza brenda Gustolato stoji tvrtka Dream Lab u pretežitom vlasništvu talijanske obitelji Traverso koja živi pokraj Padove, a u Novigradu je pokrenula pogon Solarisa 1999. godine.

U zagrljaju istarskog šafrana

Lani na istom natjecanju u Fiorenci proizvodi Gustolata osvojili su zlatnu i dvije srebrne medalje i to u svim kategorijama u kojima su se natjecali. Kao i ove godine, i lani je jedan nagrađeni proizvod imao u svom sastavu istarski šafran. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter