Praktikumi pod obnovljenim krovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U stanci izmedu dviju školskih godina u Rovinju se obavljaju neophodni radovi na Srednjoj strukovnoj školi Eugena Kumicica. Ponajprije se sanira i djelomicno mijenja dotrajali krov na istocnom krilu škole prema Domu zdravlja. Radionica rucne obrade metala, koja se tu nalazila, spaja se s radionicom strojne obrade. Zbog toga je škola morala prodati nekoliko strojeva, cime se financiraju ovi radovi.

Na tom mjestu uredit ce se skladište koje nedostaje školi. Vlastitim sredstvima i sa 70 tisuca kuna dobivenih od Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva škola ureduje novi praktikum za vodoinstalatere, koji ce biti opremljen svim potrebnim alatima. U tijeku je i potpuna obnova nastavne kuhinje, za što se koristi 300 tisuca kuna dobivenih od Ministarstva rada te Istarske županije. Kuhinja ce dobiti novu opremu i instalacije.

Vlastitim sredstvima škola financira i rekonstrukciju dotrajalih sanitarnih cvorova. Za ovaj zahvat tražili su sredstva od vlasnika, Istarske županije. Nisu ih dobili, ali nisu htjeli docekati pocetak nove školske godine sa starim sanitarijama pa su u sanaciju išli sami, a kasnije ce tražiti nadoknadu troškova. Ova dva sanitarna cvora koristi 300 ucenika i osoblje škole.

U ovo vrijeme prošle godine škola je dobila gradevinsku dozvolu za rekonstrukciju stare školske zgrade. Sazdevski kaže da im za rekonstrukciju treba deset milijuna kuna. Njima bi se u potpunosti preuredilo lijevo krilo škole, u kojem bi se uredilo šest novih ucionica. Vjerojatno zbog dogradnje susjedne Gimnazije, ova je investicija ove godine ispala iz županijskog programa, pa se Sazdevski nada da ce uci iduce godine.

U tom je dotrajalom dijelu nekad bio ucenicki dom, a preuredenjem bi se mogao bolje iskoristiti. Škola koja uz Srednju hotelijersku obrazuje ucenike za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, strojarstvu, brodogradnji, metalurgiji, grafickoj tehnologiji i oblikovanju, a ciji su ucenici svake godine nagradivani na natjecanjima, novim bi prostorima mogla u potpunosti ostvarivati željene nastavne programe za zanimanja potrebna na tržištu rada. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter