Praktikumi kao profesionalne kuhinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez alata nema zanata, kaže poslovica, a da bi se zanat što bolje izucio itekako je, uz dobre ucitelje, potreban i alat. Stoga je donacija kojom su kabineti kuharstva i slasticarstva u poreckoj Turisticko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanica od pocetka ove školske godine ojacani novom opremom, vrijednom 400 tisuca kuna, docekana s oduševljenjem, jer su se time školski praktikumi još više približili profesionalnim kuhinjama i ucenicima pružili bolje uvjete za edukaciju.

Najviše opreme "uselilo" se u kabinet kuharstva, a od vecih komada to su elektricna parno-konvekcijska pecnica sa svom opremom za stopostotnu iskoristivost, stroj za naglo zamrzavanje hrane, mikrovalna pecnica, dva elektricna roštilja, elektricni štednjak s plocom od staklokeramike, dupli zamrzivac, stolni grijaci plehova, digitalne kuhinjske vage, kolekcija bakrenog i posuda od inoksa, salamoreznica, uredaj za sjeckanje namirnica, sterilizator za noževe, indukcijska wok tava i drugo.

Kabinet slasticarstva opremljen je elektricnim štednjakom, konvekcijskom pecnicom, planetarnom miješalicom, napom i drugom manjom opremom. Kabinet posluživanja opremljen je sitnijim inventarom i, kao najvecim, aparatom za ocjedivanje agruma te drobilicom leda.

Dok obilazimo praktikume, najužurbanije je u kabinetu kuharstva, što je i logicno, jer njega koristi najviše ucenika. U ovoj školskoj godini tri generacije kuhara broje ukupno šezdeset ucenika. Prilikom korištenja kabineta svaki je razred podijeljen u dvije grupe pa u njemu odjednom radi od 12 do 15 ucenika.

Novom opremom možemo ucenicima pokazati ono što prije nismo mogli. Na takvim su uredajima ucenici morali uciti raditi sami, u hotelima, gdje dodu na praksu, jer ih do sada u školi nismo imali. Sada možemo reci da imamo solidno opremljen kabinet. Ipak, po pitanju prostora još zaostajemo s našim programom.

Ovdje dolazi odjednom veliki broj ucenika pa nam je prostor (pre)mali. U idealnim uvjetima imali bismo jednog do dva ucenika na jedno radno mjesto. Kod nas je taj sistem rada drugaciji, jer je praktikum koncipiran kao kuhinja, veli strucni ucitelj kuharstva Stanislav Poropat.

U kabinetu slasticarstva vlada manja gužva. Naime, tri generacije slasticara pohada tek 18 ucenika. Iako se ovaj broj možda nekome može uciniti malim, Baranašic veli da je rijec o solidnom broju polaznika ovog smjera.

U zadnje dvije godine broj slasticara u laganom je porastu. Prije cetiri godine došlo je do osipanja ucenika pa smo ostali bez ijednog kuhara i konobara u generaciji. Sada se broj povecava, a prevladava interes za kuhare.

Kako ce se dalje kretati broj ucenika ovisi o planu upisa koji se školama treba odobriti na županijskoj razni, ali i o broju djece u osnovnim školama, koji je sada u opadanju, veli Baranašic. Što se kabineta slasticarstva tice, i on je puno dobio novom opremom, ali njemu predstoje nova ulaganja u širenje.


Podijeli: Facebook Twiter