Praktikum na Vidikovcu poprima obrise buduće škole

Radnici u prizemlju ugrađuju nove prozore i vrata (D. ŠTIFANIĆ)
Radnici u prizemlju ugrađuju nove prozore i vrata (D. ŠTIFANIĆ)

Umjesto u tzv. žutoj školi u centru Pule, početak sljedeće školske godine 250 učenika i 50-ak djelatnika Industrijsko-obrtničke škole trebalo bi dočekati na Vidikovcu. Ondje je, naime, u tijeku preuređenje zgrade koja je ovoj školi, ali i Tehničkoj, donedavno služila samo za održavanje praktične nastave za buduće automehaničare, brodomontere, električare, arhitektonske tehničare i učenike slične struke.

Zgrada koja je donedavno imala samo hale i radionice i svega par učionica pomalo poprima obrise buduće škole. Barem izvana, jer unutra se sve još ruši i pregrađuje.

Dosad je završena prva faza radova koja je uključivala sanaciju gornjeg manjeg dijela zgrade, a radnici su se sada preselili u prizemlje gdje su već ugrađeni novi prozori i vrata, dok fasadu krasi svježa boja.

Zgrada praktikuma godinama je bila u očajnom stanju jer je krov prokišnjavao, pa su grede, stropovi i zidovi te električne instalacije stradali od vlage. Grijanja gotovo da i nije bilo, a prozori su bili zakucani čavlima. Upravo nas je takva slika dočekala prije nešto više od godine dana kada smo obišli ove prostore gdje su učenici i profesori radili u nehumanim uvjetima, zamotani u kapute i šalove zbog hladnoće. Već se tada naveliko govorilo o preseljenju Industrijsko-obrtničke škole, a što školski odbor nije dočekao s odobravanjem upozoravajući da je zgrada građena kao industrijski pogon za potrebe praktične nastave, a ne škole.

Problem predstavlja i prijevoz učenika do Vidikovca zbog čega su u  Županiji tražili od Pulaprometa i Hrvatskih željeznica da prilagode red vožnje kako bi učenici na vrijeme stizali u školu.

Kad bude adaptirana, škola će imati 15 učionica i devet praktikuma, a zasad se planira da će investicija koštati oko pet milijuna kuna od čega je za prvu fazu radova utrošeno 450.000 kuna. Što se tiče opremanja učionica i kabineta, sredstva za to nisu osigurana u proračunu, već će se ugraditi postojeći namještaj i uređaji kojima škola raspolaže. Nove će radionice za praktičnu nastavu koristiti kao i dosad učenici Tehničke škole. (M. JERIN; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter