Praizvedba mladog skladatelja i suptilne izvođačice

Nataša Antoniazzo i Mia Elezović (Danilo MEMEDOVIĆ)
Nataša Antoniazzo i Mia Elezović (Danilo MEMEDOVIĆ)

"Fažanski sutoni" - ciklus koncerata klasične glazbe u crkvi sv. Franje, došli su do svog desetog izdanja. U organizaciji pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk, odnosno Istarske glazbene scene mladih te Turističke zajednice Općine Fažana ovaj koncertni ciklus nudi četiri ljetna koncerta klasične glazbe u otprilike dvotjednom intervalu.

Prekjučerašnji koncert, održan pred iznimno brojnom publikom, započeo je jednim iznenađenjem. Kao skladatelj te ujedno i izvođač svoga djela predstavio se Hugo Juraj Ocvirk, rođen 2004. godine, koji je imao svega dvije godine kada je ovaj koncertni ciklus pokrenut. Hugo Juraj skladao je menuet u B-duru "Fažanski suton", što nije mogao biti bolji hommage početku ove manifestacije. Skladba je zvučala vrlo melodiozno, a mali skladatelj se pokazao i kao nadareni mladi pijanist.

Potom je ostatak večeri, glazbenim putovanjem kroz različita stilska razdoblja, bio u znaku skladatelja koji pripadaju različitim stilskim razdobljima, a u izvedbi mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i klaviristice Mie Elezović.

Započelo je Haendelom i trima arijama iz njegovih opera.  Najprije je na rasporedu bila arija iz opere "Rinaldo" "Lascia ch'io pianga", uslijedila je arija iz opere "Xerxes" "Ombra mai fu" te potom arija iz opere "Julije Cezar" Piangero' la sorte mia".

Sedam skladbi španjolskog impresionističkog autora Manuela de Falle činilo je središnji glazbeni blok večeri, a te "Siete Canciones populares Espanolas" bile su "El Pano moruno", "Sequidilla murciana", "Asturiana", "Jota", "Nana", "Cancion" i "Polo". Nakon toga uslijedio je Straussov "Wienglied op. 41 br 1", te djela jednog od najvećih skladatelja romantizma, P. I. Čajkovskog "Mignon" i "Why", a kraj je bio u znaku baroknog kompozitora Stradelle i "Pieta' signore".

Dvije su umjetnice bile prilično uigrane, a Antoniazzo se posebno istaknula u izvedbi Haendelovih arija, ali i u impresionističkim dionicama De Falle.

Antoniazzo je studirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja, nastavila se usavršavati kod brojnih priznatih umjetnika, a redovito nastupa u zemlji i inozemstvu.

Mia Elezović nakon školovanja u Zagrebu, Beču i Frankfurtu, nastupala je širom svijeta, a već desetak godina živi u New Yorku.

Na Fažanskim sutonima 18. srpnja nastupaju Diego Goldin, francuski rog, Georgie Goldin, sopran i Vesna Ivanović Ocvirk, klavir, 1. kolovoza Diego Leverić, lutnja, a 22. kolovoza Ozren Grozdanić, harmonika. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter