Praizvedba jedne do sada nepoznate Smaregline skladbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Zajednica Talijana ugostila je u petak navečer koncert posvećen vokalnim skladbama Antonia Smareglie. Nastupile su mezzosopranistica Sofija Cingula i pijanistica Tamara Jurkić Sviben, a organizatori koncerta su pulska Zajednica Talijana i Sveučilišna knjižnica u Puli uz potporu Grada Pule.

Pored poznatih i već izvođenih Smareglinih pjesama za glas uz pratnju klavira - "Salve Regina – Cantico a Maria", "Ave Maria", "Pater noster", "Due canzoni gradesi" (dvije uglazbljene pjesme pjesnika Biagia Marina: Per le strae solezae i Co sare' morto), „Deh, Spegni o Dio“, „Una mesta sospirando“, „Nell'onde chiare“ i drugih, prvi je put nakon skladateljeve smrti u Puli izvedena skladba "Bin nur der Schatten eines Menschen" (Samo sam sjena negdašnjeg čovjeka) rukopisna partitura koju je prije desetak godina dr. Bruno Dobrić pronašao u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču.

- Pretpostavljam da je ova skladba, koja nikada nije bila objavljena (tiskana), skladana devedesetih godina 19. stoljeća, kada je nastala do sada jedina poznata Smareglina skladba na tekst na njemačkom jeziku - "Ruhelos" (Senza pace - Nemir). Skladana je na tekst austrijskog mornaričkog časnika Felixa Falzarija, koji je u to vrijeme službovao u Puli. Iako na sačuvanoj partituri nije naveden autor teksta, vjerojatno je i ova novopronađena skladba nastala uglazbljenjem Falzarijeve pjesme, kazao je Bruno Dobrić, voditelj pulske Sveučilišne knjižnice.

Koncert je najavila Liana Diković, zadužena za kulturne programe u pulskoj Zajednici Talijana, koja je govorila o značaju Antonia Smareglie i njegovih djela.

Tamara Jurkić Sviben diplomirala i magistrirala klavir u Zagrebu, a doktorirala je s temom hrvatskih glazbenika židovskog porijekla te njihovom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj baštini. Surađuje s brojnim glazbenicima i ansamblima. Bavi se i proučavanjem djela glazbenika koja nisu toliko poznata mlađim generacijama.

Sofija Cingula promotorica je glazbe autora varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga te bavi se i djelovanjem ženskih skladateljica s naših prostora. Predstojnica je Odsjeka studija Solo pjevanja i Odsjeka studija Klavira pulske Muzičke akademije, te sudjeluje u izvedbi i osmišljavanju nekoliko kolegija. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter