Pragrande će opet omogućiti privatnicima pražnjenje septičkih 

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća u Marčani vijećnik Anđelo Valić (HSU) je upozorio na novonastali problem pražnjenja septičkih jama. Iznio je kako je usluga poskupila za trećinu ako se računa da novi kamioni imaju za trećinu manji kapacitet, pa usluga košta isto ili više nego prije. Još je gore to što jame prazni sada jedino Pragrande i što se jako puno čeka. To znači da će biti problema u sezoni kada se zbog turista budu brže punile septičke jame, iznio je nedavno Valić.

Marčanski vijećnik je aktualizirao problem koji je doslovce buknuo prije mjesec dana kada je Igor Stari, direktor Pragrandea, onemogućio privatnicima da sadržaj iz septičkih jama s područja općina Barban, Marčana i Svetvinčenat ispuštaju u sustave javne odvodnje kojima upravlja Pragrande d.o.o.

Je li problem u tome što Općine nisu dale koncesiju niti jednom privatnom koncesionaru, na što je ukazao Igor Stari ili je Pragrande preuzeo preveliko područje koje nije sposoban servisirati pa dolazi do podužeg čekanja?    

Pražnjenje i nedjeljom i blagdanom

Direktor Pragrandea smatra da veća čekanja nisu zabilježena te da nisu zaprimili nijednu pritužbu građana.

- Ne postoje prioriteti u pražnjenju između grada Pule i okolnih općina, već se pražnjenje vrši prema redoslijedu narudžbe. U prosjeku, dosad je dnevno bilo nešto manje od 30-ak narudžbi koje je Pragrande redovno izvršavao i to u najkraćem mogućem roku, a prema potrebama i nedjeljom i blagdanom, izjavio nam je.

- Budući da se približavamo turističkoj sezoni u kojoj dolazi do opterećenja i povećanja potrebe za pražnjenjem, Pragrande će ostvariti poslovnu suradnju s privatnim subjektima koji su i do sada vršili tu uslugu građanima. Građani ne moraju brinuti o pravovremenom pražnjenju sadržaja septičkih jama budući da nam je cilj osigurati uspješno funkcioniranje sustava i u jeku turističke sezone, očekuje Stari. On nam je najavio da je u tijeku priprema EU projekta kojim će aplicirati krajem godine i koji očekuje da će omogućiti izgradnju sustava kanalizacije na područjima u kojima on trenutno nije dostupan.

- Prije svega, potrebno je utvrditi opterećenost sustava sadržajem ispusta septičkih jama kako bi se sustav i budući uređaji za pročišćavanje otpadnih voda mogli pravilno dimenzionirati, zaključio je Stari.

Denis Kontošić, načelnik Općine Barban iznio nam je da se problem nedavno pojavio kada je Pragrande zabranio pražnjenje cisterni privatnim tvrtkama na njihovom ispustu u Vodnjanu.

- Direktor Igor Stari rekao je da neće biti nikakvih problema za područje općine Barban i čitave Puljštine, da će se oni kapacitirati svakako prije turističke sezone, iznio nam je Kontošić te dodao da će u drugoj polovici ove godine raspisat natječaj za dodjelu koncesije za pražnjenje septičkih jama na području te općine. "Najvažniji uvjet bit će da tvrtka može obavljati kvalitetno posao i reagirati u razumnom roku nakon poziva građana. Do tada imamo jamstvo Pragrande da nećemo imati nikakvih problema", zaključio je barbanski načelnik.

U Svetvinčentu čekaju sedam dana

Marčanski pročelnik Zlatko Cetina napisao je da nema nikakvog smisla dodjela koncesije za čišćenje septičkih i sabirnih jama bez prethodnog rješavanja mjesta ispuštanja s upraviteljem sustava javne odvodnje. Istog je mišljenja i Alen Doblanović, zamjenik načelnika Općine Svetvinčenat koji nam je otkrio da oni to neće raspisati zbog pravne nesigurnosti.

- Imamo spremnu dokumentaciju za raspisivanje koncesije za obavljanje komunalnih poslova pražnjenja i zbrinjavanja otpadnih voda iz septičkih jama. No, postupak dodjele koncesije za obavljanje te vrste poslova nije pokrenut isključivo zbog pravne nesigurnosti, odnosno nemogućnosti garancije eventualnim koncesionarima za upuštanje otpadnih voda u dosadašnji sustav smješten na području Lakvidota (grad Vodnjan), sve dok se ne postigne obvezujući Sporazum jedinica lokalne samouprave koje nemaju osigurano upuštanje takvih voda s vlasnikom zemljišta i sustava za upuštanje, pojasnio nam je Doblanović. Sada se čeka oko sedam dana na pražnjenje jama na njihovom području.

Marčanski pročelnik Zlatko Cetina veli da je došlo do manjeg zastoja u pružanju usluge, jer su građani koji su do tada koristili usluge vlasnika kamiona-cisterni za pražnjenje septičkih i sabirnih jama čekali da oni ponovno počnu raditi, što je sve trajalo otprilike 15-ak dana.

- Međutim, nakon što je Pragrande na sebe preuzeo u cijelosti obvezu pružanja navedene usluge rok pružanja usluge bio je 2-3 dana od narudžbe. Obzirom na iznijeto, ne namjeravamo predlagati raspisivanje koncesije za čišćenje septičkih sabirnih jama te očekujemo da će se ta djelatnost u cijelosti i kvalitetno obavljati putem trgovačkog društva Pragrande, čiji smo suosnivač, zaključio je Cetina. (Paulo GREGOROVIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter