Praćka, strijele, priče i vampiri


Brojne obitelji iz cijele Istre, s riječkog područja, ali i iz nešto udaljenijih krajeva posjetile su tijekom vikenda Legendfest u Pićnu, koji udruga Val kulture organizira u suradnji s općinom Pićan. Festival je u dva dana trajanja, tijekom subote i nedjelje poslijepodne i navečer priredio mnoštvo sadržaja za cijelu obitelj, iako je najviše programa bilo upravo za najmlađe.

Brojne aktivnosti

Glavna tema ovogodišnjeg Legendfesta u Pićnu bili su vampiri. Naravno, tu su posjetitelji mogli saznati tajne o najpoznatijem hrvatskom i prvom europskom vampiru Juri Grandu, i putem izložbenog postava gdje je objašnjeno sve o vampirima i njihovom značaju.

Posebna je atrakcija bila praćka koja je silno razveselila djecu. Ako bi se pogodilo na točno predviđeno mjesto, jedan simpatičan momčić pao bi u vodu. Mnogi su pokušavali, većina srećom za simpatičnog momka bez uspjeha, ali neki neustrašivi klinci uspjeli su ga srušiti i zaliti.

Povijesna udruga Kaštel iz Svetvinčenta predstavila je svoje specifičnosti uoči srednjovjekovnog festivala koji će se u tom gradiću uskoro održati, a posebno je atraktivan bio mimohod ove udruge zajedno s bubnjarima.

Čitavo su vrijeme Pićnom hodale vještice, vampiri, više nasmijavši nego uplašivši djecu.

Kovač je pak demonstrirao svoj zanat, što je navelo i neke momčiće da se okušaju u tome. Djeca su posebno uživala u raznim radionicama gdje su im znalci crtali po licu, i onda su tako ponosni trčkarali po mjestu koje je tijekom ta dva dana bilo puno života i radosti.

Mnoštvo se klinaca skupilo da čuje kako Margareta Peršić pripovijeda zanimljive priče, a u svoje pripovijedanje uključila bi na spontan i zabavan način publiku. Na primjer, u priči bi se spomenula krasna djevojka, i eto - netko iz publike bi utjelovio tu djevojku, pa njezinu majku, oca, dobrano nasmijavši sve prisutne.

Cilj festivala je svaki prostor, praznu kuću, livadu ili trg ispuniti umjetničkim sadržajima.

Pričanje priča

U kasnijim satima održani su programi koji su zanimljiviji nešto starijoj publici, uz predstave o vampirima, spektakle, ples te glazbeno-scenski performans. Sudjelovali su brojni glumci, pripovjedači, glazbenici i drugi umjetnici.

Posjetitelji su tako mogli naučiti nešto i o nematerijalnoj baštini Istre, kulturi, mitovima, razgledati pitoreskni gradić s predivnim pogledom, a naravno, nisu nedostajali niti razni istarski specijaliteti - poput fritula s raznim preljevima, vina s breskvama i drugih delicija. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter