PP Raše kroje investitori iz Guggenheima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Istarski župan danima obilazi Istru radeci marketinšku propagandu u cilju jacanja istarskog gospodarstva. Medutim, Istra je i dalje pri samom vrhu po nezaposlenosti u Hrvatskoj, a statistike pokazuju da je broj nezaposlenih s nekadašnjih pet tisuca prešao deset tisuca.

Bez obzira na svoj marketing, Istarska županija nije uspjela postici minimalnu stopu nezaposlenosti, a pokazalo se da mjere za spas gospodarstva prezentirane prije dvije godine nisu realne", rekao je na presici predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce.

Tvrdi da se vladajuce elite u Istri oslanjaju iskljucivo na turizam koji se svodi na preizgradenost i apartmanizaciju te kontinuirano blokiraju dolazak potencijalnih investitora buduci da se realiziraju samo oni projekti koji odgovaraju IDS-ovoj vlasti.

- Primjer je Prostorni plan Raše koji je nakon dugog niza godina konacno krenuo u javnu raspravu. Iako ta opcina ima sve preduvjete za kvalitetan razvoj, do sada je prostorni plan stagnirao jer ocito se cekalo odgovarajuceg partnera iako još javno ne znamo o kojim se ulagacima radi, veli Roce. Na koga konkretno misli i koji to lokalni celnici u dosluhu s odabranim gospodarstvenicima blokiraju razvoj, nije želio direktno odgovoriti. Na opasku da govori u rukavicama, ponovio je da je Raša najzorniji primjer.

- Zašto sve ove godine za to podrucje nije donesen prostorni plan? Sada se odjednom pojavio nekakav investitor kojemu je nešto obecano i odjednom se ide u izradu plana. Ne znam kome je što obecano, no vidio sam idejni projekt za izgradnju muzeja Guggenheim na Ubašu u sklopu kojeg je zamišljeno da se oko cijelog tog poluotoka sagrade vile za prodaju. Planira se potpuno zatvoriti more i na sredini poluotoka sagraditi golf teren s nekim društvenim sadržajima.

Taj je dokument došao do mene i prezentiran je kao ideja izgradnje Guggenheima na Ubašu na podrucju Trgeta. Projektni prijedlog sam dobio od projektanata koji su potvrdili da se projekt radi za Guggenheim, a tek kasnije se Muzil poceo spominjati kao potencijalna lokacija za muzej, veli Roce, ne otkrivajuci ni tko je idejni projekt narucio, ni tko su bili izradivaci, odnosno projektanti.

Kao drugi primjer blokade investicija koje nisu uz dlaku županijskoj vlasti, spomenuo je i stopiran projekt izgradnje golf igrališta u Višnjanu.
- Igralište se planiralo sagraditi na zapuštenom i nepoljoprivrednom zemljištu. Projekt je predložen Istarskoj županiji, medutim srezan je u startu jer je njime koordinirala Opcina Višnjan koja je druga politicka opcija. Sve to potvrduje da vlast ne želi pravi razvoj i da hitno treba okoncati politicki klijentelizam da bi došlo do konsenzusa, veli Roce.

Kazao je da još uvijek postoji sumnja da lokalna vlast troši javni novac na privatne medije, dodajuci da pozajmice Glasu Istre nisu išle samo zbog ocuvanja radnih mjesta, vec i zbog pisanja u korist vladajuce županijske vlasti. Na kraju je rekao da ista vlast troši velik novac na PR agencije koje su placene za uljepšavanje necijih vizionarskih prica. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

Bez komentara na HDZ-ove gafove
Na konstataciju da je upravo HDZ-ova vlast odgovorna za dramaticne podatke o broju nezaposlenih u Hrvatskoj, Roce je izbjegavši odgovor ponovio da ta teza ne stoji.
"Ako se na nacionalnom nivou donese odredeni zakon, a lokalna uprava ga u sklopu svog prostornog plana opstruira, jasno je da se ne može dogoditi pomak", rekao je.
Nije želio komentirati niti tvrdnje premijerke Kosor koja smatra "da je rast nezaposlenosti dijelom vezana i za nezaposlene na burzi koji ne žele posao jer žele sudjelovati kao popisivaci u popisu stanovništva?!".
"Ne mogu ja to komentirati. Ja tu izjavu nisam cuo jer sam bio u Lici na obljetnici smrti zapovjednika Gavrana u mjestu gdje nema ni telefonskog signala", rekao je neuvjerljivo Roce, dodajuci da je ta izjava možda izvucena iz konteksta.


"Ja sam Istrijan" je spin IDS-a
Kampanja "Ja sam Istrijan" je spin stranke koji pokazuje da IDS više nema što ponuditi narodu i da pocinje sam sebe razotkrivati. Ujedno pokazuje da ništa efikasno ne rade, a kampanja može služiti samo za skretanje pažnje vama novinarima da se bavite necim drugim, umjesto necim od životne važnosti u Istri, rekao je Roce.


Podijeli: Facebook Twiter