PP Ližnjan:Cilj izmjena razvoj turizma i gospodarstva


Cilj Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Ližnjan, koju je na zadnjoj sjednici donijelo ližnjansko Općinsko vijeće, usklađivanje je s Prostornim planom Istarske županije prvenstveno u širem akvatoriju luke Budava radi određivanja područja za razvoj marikulture.

Plansko rješenje mijenjat će se i u dijelu izdvojenih građevinskih područja gospodarsko-poslovne ili poslovne namjene te zone ugostiteljsko-turističke namjene u uvali Kuje radi omogućavanja obavljanja ugostiteljske djelatnosti u čvrstim objektima.

Gospodarske zone

Županijskim Prostornim planom, na području akvatorija luke Budava planirana je namjena područja uzgajališta - akvakulture, dok je za kopneni dio određena posebna namjena s mogućnošću prenamjene za razvojne projekte. Prostornim planom Ližnjana koncentracija gospodarskih proizvodnih objekata planirana je u zonama gospodarske proizvodne namjene Šišan, Muntić, Stancija Campi te u dijelu Valture, Jadreški i samog Ližnjana.

U postupku izrade izmjena i dopuna ližnjanskog Prostornog plana bit će provedena javna rasprava nakon čega slijedi izrada konačnog prijedloga Plana.

Vijećnici su prihvatili i Zaključak o smjernicama za pokretanje postupka izmjena županijskog Prostornog plana u koji treba ugraditi sve zone ugostiteljsko-turističke namjene planirane ližnjanskim Prostornim planom uređenja. Iz toga su izuzeta turistička područja Cuf i Sv. Stjepan jer se predlaže njihovo ukidanje, Turističko područje Svetica za koje se predlaže promjena vrste smještaja u kamp maksimalnog kapaciteta od 750 osoba, te Turističko područje Kuje.

Na Marleri kamp ili hotel

Predloženim izmjenama ukupna površina građevinskog područja općine Ližnjan mijenja se sa 104 na 103 hektara, dok se maksimalni kapacitet turističkih ležajeva s 4.935 povećava na 6.085. Za područje Marlere, gdje prema očitovanju MORH-a više ne postoji interes u smislu obrane, županijskim Prostornim planom treba stvoriti pretpostavke za planiranje nove turističke razvojne zone s kampom ili hotelom s maksimalnim smještajnim kapacitetom od 1.400 ležajeva, smatraju u Općini.

Stoga se predlaže smanjenje postojećeg turističkog područja "češki kamp" s površine od 24 hektara na deset hektara te smještajnog kapaciteta s 1.250 na 500 ležajeva.

U Općini Ližnjan kao jedan od modela razvoja povijesnih jezgri navode hotelski smještaj unutar samih naselja - hoteli, difuzni hoteli ili hosteli. Također, prema njihovom prijedlogu, ukupnu maksimalnu površinu poduzetničkih zona u Općini Ližnjan izmjenama županijskog Plana treba povećati s 46 na 48 hektara, kako je predviđeno općinskim Planom. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter