Pozvat će investitore za ulaganje u avioindustriju

Može li bivši vojni aerodrom postati servis za avioindustriju (Manuel ANGELINI)
Može li bivši vojni aerodrom postati servis za avioindustriju (Manuel ANGELINI)

Među srpanjskim aktima župana donesen je zaključak da se Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) odobre namjenska sredstva u visini od 150 tisuća kuna za razvoj gospodarskih zona. Konkretno, sredstva se dodjeljuju za program poticanja i razvoja poduzetničkih zona i poslovnih parkova u sklopu kojeg će biti izrađena programska skica gospodarske zone na prostoru vojne zračne luke Pula.

Time će se nastaviti s aktivnostima prostorno planske obrade neperspektivne zone posebne namjene Zračne baze Pula. Dodajmo i to kako će se sredstva za izradu ovog projekta izdvojiti iz ovogodišnjeg županijskog proračuna, a bit će isplaćena u dva obroka do kraja godine, ovisno o proračunskim mogućnostima.

Vojsci ne treba

Ovime su zapravo stvoreni preduvjeti da se bivši vojni aerodrom pored Valture kojeg je MORH predao Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) s vremenom pretvori u potencijalnu investicijsku zonu, jer kao što je poznato, tu je vojnu bazu prije tri godine Ministarstvo obrane proglasilo neperspektivnom za vojsku. Potom se odmah otvorilo pitanje buduće prenamjene tog velebnog kompleksa koje se proteže na oko 25 hektara, a koji se od odlaska vojske potpuno ispraznio i od tada je posve neiskorišten ali i zapušten.

Novu priliku za potencijalni investicijski zahvat odmah je prepoznala Istarska županija koja je nakon odluke o preseljenju vojnika, krenula s pripremama kako bi predaju zračne baze dočekali s gotovim planovima, projektima i partnerima za gospodarsko osmišljavanje zone. Sada su očito krenuli i prvi konkretni projekti, no još se očekuje i donošenje novog županijskog Prostornog plana kao i prostornog plana Općine Ližnjan koji će između ostalog definirati i namjenu buduće zone.

Načelnik županijske Uprave Valerio Drandić potvrdio je da do 1. rujna traje javna rasprava o županijskom Prostornom planu, potvrdivši da se tek po donošenju planskih smjernica, ali i projekta kojeg izrađuje IDA, stvaraju preduvjeti za raspisivanje javnog poziva za potencijalne investitore.

- Od prostora posebne namjene, ta je zona sada postala prostor gospodarske namjene. Županija je u cijelom tom postupku svojevrsni posrednik, budući da je Državni ured za upravljanje državnom imovinom taj koji će raspisivati poziv za investitore, na način da će se prethodno raspisivati natječaji za pojedine objekte, odnosno parcele u vojnoj bazi, potvrdio je Drandić, dodajući da će DUUDI ujedno vršiti odabir investitora te da će se projekt koordinirati u suradnji s Istarskom županijom.

Direktor IDA-e Boris Sabatti potvrđuje da su oni zaduženi za potrebnu izradu dokumentacije i projekt koji će u konačnici pokazati što će se konkretno zbivati u budućoj gospodarskoj zoni, a kako je rekao, očekuje da bi sve moglo biti gotovo već u listopadu. Potvrdio je da postoji velik interes potencijalnih investitora iz avio industrije koji bi, čini se, rado uložili u ovu zonu.

Interes investitora

Naime, već ranije je Županija uspjela prikupiti niz ponuda za različite djelatnosti, a spominjali su se potencijalni investitori iz Njemačke, Italije, Rusije, Švicarske, Kine ali i Hrvatske. Poznata je i želja Istarske županije koja na toj lokaciji želi smjestiti servisnu avioindustriju, kako putničkih aviona, tako i onih na mlazni pogon pa i vojnih zrakoplova. Spominjala se i mogućnost da se na toj  lokaciji ustoliči pilotska akademija, kao i industrija montaže malih zrakoplova i bojanje zrakoplova.

Međutim, imena investitora za koje u Županiji tvrde da itekako postoje i dalje se drže u tajnosti. Na njihov dolazak još će se trebati pričekati, jer tek po donošenju planova i projekata nove zone, stvorit će se svi preduvjeti za konačno raspisivanje natječaja. Dugoročno pak, nova će zona predstavljati i prostor za otvaranje novih radnih mjesta ali i izazov da upravo bivši vojni aerodrom u neposrednoj blizini Pule, postane jedno od središta buduće avioindustrije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter