Pozvali gradane da se izjasne kao Istrijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želimo osvijestiti ljude, osobito mlade, na njihovo pravo da se na popisu stanovništva izjasne kako žele te ih potaknuti da se izražavaju po vlastitom nahodenju, rekao je u srijedu predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda prilikom predstavljanje kampanje "Ja sam Istrijan/ka" koju su uoci popisa stanovništva pokrenuli mladi IDS-a.

Presicu su održali van stranackih prostorija, na Svetoj stijeni na Verudeli, rekavši da kampanja nema politicki predznak, a intencija joj je promocija ljudskih i gradanskih prava. Povod za pokretanje kampanje, pojasnio je Rosanda, bili su brojni pozivi gradana koje je interesiralo mogu li se na ovom popisu izjasniti kao Istrijani i imaju li uopce pravo na to.

"Bilo je i onih koji su tvrdili da im je na prošlom popisu bilo zabranjeno izjasniti se onako kako se osjecaju, što znaci da im je bilo uskraceno gradansko i ljudsko pravo na samoopredjeljenje. Ne želimo nikome sugerirati kako da se upišu, ali naglasak je upravo na istrijanstvo jer su s tom mogucnošcu gradani najmanje upoznati", rekao je Rosanda.

Naglasio je da se kampanja promovira putem društvenih mreža, na Facebooku i YouTubeu, a u planu je tiskanje informativnih letaka te promocija u svim istarskim gradovima. Rosanda veli da ce na popisu stanovništva delegirani popisivac ispitaniku postaviti niz pitanja, a izmedu ostalog i ono koje se odnosi na nacionalnu pripadnost.

"Ispitanik nije dužan odgovoriti na to pitanje, a ako se izjasni kao Istrijan, svrstava ga se u skupinu nacionalno neopredijeljenih, odnosno u podskupinu regionalno opredijeljenih. Prateci reakcije koje je kampanja dosad izazvala, ocito je da se regionalizam više ne doživljava kao separatizam te se smatra modernom europskom politikom kojom gradani, osim što žele preuzeti odgovornost za upravljanje razvojem u svom kraju, izražavaju i zavicajnu pripadnost prema vlastitim obicajima, kulturi i tradiciji", rekao je Rosanda i dodao da je to zasluga IDS-a.

"Ja cu se izjasniti kao Istrijan, a kako ce se ostali izjasniti , ne znam, niti me zanima jer jedino što je bitno da svi znaju koja su im prava i da imaju mogucnost koristiti to pravo", zakljucio je.

Na konstataciju da se kampanjom ponovno igra na lokal-patriotsku kartu, i to baš uoci parlamentarnih izbora, voditelj IDS-ovog ureda za odnose s javnošcu Duško Kišberi veli da se slucajno poklopilo da su izbori iste godine kao i popis stanovništva, no da ju je klub mladih pokrenuo iskljucivo u tu svrhu.

Komentirao je i tvrdnje županijskog HDZ-a da se radi samo o spinu IDS-a, rekavši da mu je žao što u toj stranci ocito nemaju razumijevanja za ovakav tip kampanje koja nije politicka te promovira borbu i zalaganje za gradanska i ljudska prava. Kišberi je rekao da je kampanja koštala izmedu 5 i 10 tisuca kuna, a radi se o vlastitim sredstvima clanova kluba mladih te sredstvima stranke.


Podijeli: Facebook Twiter