Požurite u prijevremenu mirovinu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako Vladin prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju bude prihvacen u Saboru, na sve one koji predaju zahtjev za prijevremenom mirovinom kasnije od 30. rujna primjenjivat ce se nove zakonske odredbe prema kojima se svaka godina prijevremenog umirovljenja kažnjava s 4,08 posto smanjenja mirovine.

Penalizacija za jednu godinu kraceg staža do sada je iznosila 1,8 posto te je prijevremena mirovina mogla biti maksimalno devet posto manja od pune mirovine, dok ce, po novom zakonu, umirovljenici za pet godina manje staža biti kažnjeni s 20,4 posto umanjenom penzijom.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje isticu da su ove izmjene zakona zasad tek Vladin prijedlog te da treba sacekati da one produ saborsku proceduru. No, ako Sabor prihvati Vladino rješenje da se s primjenom novih odredbi o vecoj penalizaciji prijevremenog umirovljenja krece vec od 1. listopada ove godine umjesto od 1. sijecnja iduce godine, što je prvotno Vlada bila najavljivala, oni koji žele osigurati da im ranija penzija bude duplo manje skresana, moraju HZMO-u predati zahtjeve za prijevremenim umirovljenjem najkasnije do posljednjeg dana rujna.

Preostalo im je, dakle, svega trideset dana da se odluce i prikupe sve potrebne dokumente.

Osim što zahtjeve moraju predati do ovog roka, gradani trebaju voditi racuna, isticu u HZMO-u, da ce im oni biti pozitivno riješeni samo ako do datuma predaje zahtjeva ispunjavaju uvjete za prijevremeno umirovljenje - a to je 35 godina radnog staža za muškarce, 30 godina za žene te 55 godina starosti za žene, odnosno 60 godina za muškarce.

Ako sve to zadovolje, ostvarit ce svoja prava po starom, sadašnjem zakonu, i u slucaju da vec bude donesen novi zakon po kojem se povecana penalizacija primjenjuje od 1. listopada.

Oni koji žele uhvatiti ovaj posljednji vlak za vece prijevremene mirovine, a sada su još u radnom odnosu, trebaju voditi racuna o tome da im i prekid ugovora o radu mora stupiti na snagu najkasnije 30. rujna. Naime, tek onog dana kad im prestane radni odnos, postaje valjan njihov zahtjev za prijevremenim umirovljenjem.


Podijeli: Facebook Twiter