Poznavanjem propisa do manjeg stradavanja djece

Najbolje škole i učenike očekuje 45 vrijednih nagrada (Arhiva/GI)
Najbolje škole i učenike očekuje 45 vrijednih nagrada (Arhiva/GI)

U cilju smanjenja stradavanja djece i mladih u prometnim nesrećama povećanjem razine poznavanja prometnih propisa i pravila, odnosno prometne kulture, MUP RH u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te tvrtkom Markot.tel i ove godine organizira "Prometnu učilicu", natjecanje iz poznavanja prometnih propisa za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj.

Natjecanje se provodi uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARnet. "Prometna učilica" prilagođena je uzrastu djece od prvog do osmog razreda osnovne škole te obrađuje dvije tematske cjeline – kretanje pješaka u prometu i vožnju bicikla kroz poučne sadržaje te pitanja za provjeru znanja.

Natjecanje je počelo jučer, 1. listopada, točno u 12 sati, a završava 30. studenog također u 12 sati. Provodi se uporabom Prometne učilice - web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa. Da bi svoje znanje moglo provjeriti što više školske djece iz cijele Hrvatske "Učilica" je dostupna putem najkorištenijeg medija populacije mladih – interneta. "Prometna učilica", u sklopu "Školske učilice" može se pronaći na adresi http://prometnaucilica.skole.hr/. Za pristup sadržaju potrebno je imati korisničku oznaku u AAI@EduHR sustavu, koju učenici i učitelji mogu dobiti od administratora imenika u školi. Za natjecanje nije potrebna posebna prijava, već je dovoljno koristiti Prometnu učilicu.

Natjecanje vrednuje rezultate ispita i sveukupnu aktivnost na "Prometnoj učilici". Bodovat će se pregled poučnih sadržaja, uspješnost u rješavanju vježbi te rezultati na šest ispita iz prometnih propisa koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Tijekom natjecanja učenici će moći pratiti svoj napredak i broj bodova u natjecanju, a na kraju organizator sastavlja rang listu s pobjednicima. Ispiti se održavaju 10., 17., 24., i 31. listopada te 7., 14., 21., i 28. studenog.

Najbolje škole i učenike očekuje ukupno 45 vrijednih nagrada. Pet najboljih škola dobit će LCD televizor, a za razliku od prijašnjih godina, učenici nagrade dobivaju po razredima koje pohađaju. To  znači da će najbolja tri učenika prvih, drugih, …, osmih razreda, za prvo mjesto dobiti tablet PC, a za drugo i treće mjesto bicikl sa zaštitnom kacigom. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter