Poznati voditelj Neno Pavinčić pronašao odredište za obnavljanje energije

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Poznati riječki voditelj Neno Pavinčić obožava putovati, a jedna od omiljenih destinacija mu je Tajland, na kojemu je boravio u dva navrata. O specifičnostima toga kraja te što ga je sve oduševilo tijekom posjeta Tajlandu otkrio nam je u razgovoru za naš list.

- Dvije godine zaredom bio sam na Tajlandu, prvi put u veljači 2016. te 2017. u drugoj polovici siječnja. Prvi boravak je trajao šesnaest dana, a drugi devetnaest. Ne isplati se ići na tako daleko putovanje na kraće vrijeme. Qatar airways ima direktni let za Dohu iz Zagreba koji traje oko pet sati, a let Doha - Bangkok oko šest sati. Od Zagreba do Bangkoka let je trajao oko dvanaest sati, ovisno o tome koliko se čeka na presjedanje u Dohi. Skuplja karta znači manje čekanja.

Dvadeset dana Tajlanda možete si samostalno izorganizirati za oko 2000 eura što uključuje sve moguće troškove: povratnu avionsku kartu od 3100 kuna (akcijska cijena) te dodatne avionske transfere unutar Tajlanda, hotelski smještaj s doručkom, hranu i skuter od 150 kubika koji mi je bio na raspolaganju tijekom cijelog puta. Ako inače ne vozite motor onda ne preporučujem da se upustite u vrlo opasnu avanturu vožnje istog po tajlandskim cestama koje su u lošem stanju, promet je kaotičan te povrh svega suprotnog smjera vožnje.

Božanstveni pad thai

Tajland mi je oduvijek predstavljao egzotičnu destinaciju, različitu od europskih na kojima sam bio, a putovao sam dosta. Htio sam upoznati drukčiji način života i kulturu, nevjerojatnu ljepotu prirode različitu od naše. Prezimiti na Tajlandu i izbjeći kišne, zimske mjesece u Rijeci, je izvrsna stvar. Čovjek si maksimalno napuni baterije. Naletio sam na otoku Phuketu na drage ljude iz Istre koji već niz godina zimi borave na Tajlandu po pedesetak dana i to im da energiju za odraditi sezonski posao u Hrvatskoj te se ponovno vratiti na Tajland, što je izvrsna motivacija. Preporučam da do najmanje sitnice unaprijed organizirate cjelokupni put što bitno reducira troškove i gubljenje vremena dok ste dolje.

Putovanja

Na nekim se fotografijama vidi da je tajlandska kuhinja nadasve osebujna.

- Tajlandska kuhinja je odlična - istaknuo je naš sugovornik, a potom nastavio s pričom.

- Njihova gastronomija je doista posebna i kvalitetna te vrlo raznovrsna. Egzotična mogu reći, s time da je dobro upoznati se s njihovim jelima uz pomoć domaćina koji će vas uputiti u sve tajne sastojaka i začina. No, držao sam se provjerenih jela jer dosta vole začiniti hranu. Mnogo koriste začine između ostalog zbog klime, topline i vlage i svi su fit. Njihova je prehrana dosta lagana, ali neki su začini neobičnog okusa i treba se naviknuti na to.

Autohtono jelo poput pad thaija, kojeg turisti najčešće konzumiraju, sam i ja najviše jeo, a neka se nisam usudio kušati. Rižini rezanci su baza, a onda se bira želi li se pad thai jesti s plodovima mora, piletinom ili svinjetinom. Uz sve to još ide i povrće. Jelo potom posipaju kikirikijem i po želji se može dodati limeta. To je jelo jednostavno božanstveno i lagano što je bitno, obzirom da siječanjska temperatura iznosi oko 28 stupnjeva na sjeveru i oko 32 stupnja na jugu. Streetfood ili ulična hrana nudi se na svakom koraku i u svakojakim varijantama pa i u kombinaciji s bubama, skakavcima, škorpionima... Jela s tim životinjicama pripremljena su na vrućem ulju i imaju okus na preprženi čipi čips, tako su mi rekli, naime, nisam se usudio kušati. Nije mi bilo primamljivo. Volim eksperimentirati s hranom, ali ovo bi mi ipak bilo previše.

Džungla na asfaltu

Što se tiče samog putovanja išao sam u vlastitom aranžmanu. Sve sam organizirao sam i na taj način sam mogao proći sve destinacije koje sam i želio. Nije bila namjera da tih 19 dana provedem ležeći na suncu u nekom resortu, a niti da s grupama posjećujem masovne turističke lokacije bez duše. Tijekom ta dva navrata boravka na Tajlandu prošao sam dosta destinacija. Onome tko želi upoznati izvorni Tajland preporučio bih da ode na sjever koji u turističkom smislu nije toliko eksploatiran. Bio sam i na sjeveru i na jugu, gradovima Chiang Maiju i Chiang Raiju, Bangkoku, malom mjestu Pai, na otoku Koh Samuiju, mjestu Krabi, Phuketu, na rijeci Mekong, Pattayi te otocima koji su 2004. bili pogođeni tsunamijem.

A evo što nam je ovom prilikom Pavinčić ispričao o noćnom životu i općenito životu u Bangkoku.

- Proveo sam tri noći u Bangkoku. To je svjetska metropola, velegrad koji  živi 24 sata i koji je teško riječima opisati. Megapolis od jedanaest milijuna stanovnika. Treba ga posjetiti, doživjeti. To je hrpa betona, asfalta, visokih nebodera. Grad Kraljevske palače, velikih marketa na otvorenom, parkova, divovskih trgovačkih centara...  Prljav je i gužvovit. Treba se naviknuti i na glodavce i žohare koji ordiniraju u večernjim satima oko nakupina smeća. Na Tajlandu sam vozio skuter, ali ga se u Bangkoku nisam usudio koristiti, a još manje automobil. Propisi postoje, ali samo na papiru. To je čisti divlji zapad. Džungla na asfaltu. Intenzitet prometa je nevjerojatan, ali nitko ne trubi i ne živcira se. Vrlo su iskulirani u tom pogledu, no ako se sami ne progurate, vječno ćete čekati na raskršću.

Bangkok noću

U Bangkoku, a i ostatku Tajlanda za sve što možete nastojite dogovoriti cijenu unaprijed – pogotovo za prijevoz i konzumaciju hrane na ulici. Umjesto taksija koristite tuk-tuk koji je jeftiniji. Slobodno se cjenkajte. Vodu pijte samo iz bočica i ne koristite led. I ostale napitke koristite samo flaširane. Noćni život u tom gradu je spektakularan. Sve što možete zamisliti ćete tamo i naći koliko god maštoviti bili. Većina tih visokih nebodera ima lounge bar na vrhu ili restoran i tamo se može udisati nešto svježiji zrak. Cijene su kao i u svim drugim mega gradovima no postoji izbor, za svačiji džep. Recimo, na ulici se može dobro ručati za samo 7 kuna dok u vrhunskim restoranima cijene idu u nebesa.

Svi su dobro raspoloženi i prijateljski nastrojeni. U ovo nesigurno vrijeme se niti jedne sekunde nisam osjećao ugroženo pa niti u centru Bangkoka kada sam u 4 sata po noći pješice prešao iz novog u stari centar grada u dužini od oko četiri kilometra. Turizam su razvili do jedne visoke razine i svi nešto nude. Primjerice, na ulicu stave perilicu za pranje rublja i nude laundry service, odnosno pranje robe za oko 8 kuna po kilogramu i država ih za takve jednostavne usluge ne traži ishodovanje papira. Svjesni su koliko su im turisti financijski bitni i poštuju ih. Žene su vrlo lijepe, fine i drže do izgleda. Bih li se vratio u Bangkok?! U Bangkok ponovno samo poslovno.

Život na sjeveru

Velika je razlika između sjevera i juga. Na sjeveru su gradovi osjetno manji od Bangkoka i život je puno kvalitetniji, zdraviji, usporeniji, jeftiniji. Onaj tko želi uživati i osjetiti život na selu, u prirodi, mora ići na sjever Tajlanda. Na svakom koraku postoje hramovi, mali i veliki, spektakularni i oni običniji, no svaki je lijep i zanimljiv na svoj način te turistička atrakcija. Budisti su i treba poštivati običaje kod posjeta hramu. Ne smije se ići razgolićen, a nepoštivanje Kralja strogo se kažnjava.

Osvojio sam i najviši tajlandski vrh - Doi Inthanon čija visina iznosi 2.565 metara. Prava je avantura bila doći do njega skuterom u ljetnoj garderobi i zbog relativno niske temperature za tajlandske prilike -  12 stupnjeva. Vrh se nalazi u istoimenom nacionalnom parku, a kroz šetnice ćete se upoznati s bujnom i veličanstvenom kišnom šumom te bogatom florom i faunom. Iako ste iznad 2500 metara, zanimljivost je da nikada ne sniježi.

Poseban dojam mi je ostavilo malo, simpatično mjesto na sjeveru Tajlanda smješteno na istoimenoj rijeci – Pai koje broji oko 3000 stanovnika. Odredište backpackera i većinom mlađih turista iz cijelog svijeta situirano u šumskom predjelu okruženom brdima te vrlo opuštenom atmosferom, po naški, fjakastom.

Mjesto se počelo strelovito razvijati od 2006. kada je snimljen romantični tajlandski film "Pai in Love" te danas broji četiristotinjak smještajnih jedinica. Najbliži veći grad Chiang Mai je udaljen 130 kilometara. Pai se nalazi na poznatoj kružnoj motociklističkoj ruti, takozvanoj Mae Hong Son Loop koja prolazi kroz planinske predjele te najautentičniji dio Tajlanda uz blizinu Mynamarske, ex Burma, granice te podno najvišeg vrha Tajlanda. Ruta je duga šestotinjak kilometara, a još je poznatija po svoja 1864 zavoja! Pravi izazov za motoriste iz cijeloga svijeta koji mogu rentati motor po cijeni od oko tristotinjak kuna na dan.

Otok Jamesa Bonda

Za one željne rajskih otoka i pješčanih plaža te ležanja podno palmi i full moon partija, odredište je jug. Otok Koh Samui, mjesto Krabi ili najveći otok Phuket su istinske destinacije za uživanje s tim da je Phuket maksimalno turistički eksploatiran i vrlo kaotičan te ga ne preporučam onima koji traže opušteniji odmor.

Na ovome području se nalazi i njihova najrazvikanija turistička lokacija "James Bond Island" gdje su snimane scene iz filma "Čovjek sa zlatnim pištoljem" 1974. godine. Ništa posebno, ali ljudi čekaju u redu da plate i zakorače na njega. Područje zaljeva Phang Nga je zanimljivije kao cjelina gdje je mnogo takvih vapnenačkih stijena obraslih zelenilom koje ponosno stoje uronjene u more i mangrovih šuma te je kao takvo savršeno za jednodnevne ture čamcem ili veslanje kanuom. Svaki put kad pogledam film Avatar sjetim se toga čarobnog mjesta...

Zanimalo nas je i što je ponio kući s Tajlanda na što nam je otkrio da je kupio njihovu najbolju kavu arabicu čija cijena iznosi 240 kuna po kilogramu, nezaobilazni zeleni čaj te kokosovo djevičansko ulje.

- Zanimljivo je istaknuti kako su se brdska plemena koja su u prošlosti uzgajala opijum, područje poznato pod nazivom Golden triangle, velikim angažmanom države i pokojnog Kralja,  sada preusmjerila na proizvodnju kave i čaja. Plantaže čaja su nestvarno zelene te ih i lokalci i turisti koriste kao mjesta opuštanja.

Na upit hoće li se na Tajland uputiti i po treći put Neno kaže: Nikad ne reci nikad, a ako budem bit će to Pai na sjeveru ili Krabi na jugu. Sawasddee. (Sandy URAN)


Podijeli: Facebook Twiter