Poznati Puljani o novom ruhu Titovog parka

Titov park (M. ANGELINI)
Titov park (M. ANGELINI)

Titov park i njegov Memorijalni dio otvoreni su u subotu, na Dan antifašističke borbe. No, i prije toga su krenule brojne rasprave, razmjena mišljenja i polemike. Zanimljivo, neki od stručnjaka, arhitekata i umjetnika, čije smo mišljenje željeli doznati, suzdržali su se od javnog iznošenja svog stava.

Arhitekt Davor Matticchio smatra da je svaki pomak u uređenju grada pohvalan.

- Uvijek sam se veselio, i veselit ću se, bilo kakvom obogaćivanju javnih prostora grada pa i ovome, jer to je ogledalo našeg urbaniteta. Ocjenjivati nečiji rad, kad je gotov, u smislu "sviđa mi se ili ne" prepuštam onima koji nikada nisu ništa realizirali ili nisu nikada svoj rad prepustili ocjeni javnosti. Neka ovo bude čvrsta postizborna obveza Gradu da nastavi s uređenjem rive jer Pula to predugo očekuje, veli Matticchio.

- Veoma me veseli što su te osobe iz novije povijesti našle opet mjesto zajedno izložene. Moram dodati da čekam da moj grad iz djetinjstva napravi i korak dalje, a koji mora napraviti, a to je vraćanje bisti velikih Austrijanaca, Talijana, Mlečana, Rimljana. Gdje? Možda zajedno s ovima, ako stanu, a možda i na neko drugo mjesto koje se ocijeni prikladnijim, smatra književnik Milan Rakovac.

- Svjestan sam značaja i značenja antifašizma, koji nitko upućen i dobronamjeran nikada i nigdje ne izjednačuje s komunizmom, osim još uvijek poneki u nas, a svaki je humanist nužno antifašist. No, ne želim ovo s parkom komentirati iz nekoliko razloga, od kojih su etički i estetski možda najbitniji.

Nije nevažno ni to što bih se konkretnim komentarom, htio ili ne, morao "okrznuti" o lik i djelo Josipa Broza. To mi se u 21. stoljeću kao književniku, nakon svega što su povjesničari u novije vrijeme već rasvijetlili i zaključili, ne čini potrebnim. Premda nisam povjesničar niti povjesničar umjetnosti, načelno govoreći, ipak ću reći bar to da bih rado vidio i tolika druga obilježja osobama i događajima iz višemilenijske povijesti moje Pule, kojih u njoj nema ili su ih odavde odnijeli ratovi i druge nesreće. Njih nam pak nije manjkalo, kazao nam je književnik Boris Domagoj Biletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter