Poznati porecki plemic u društvu mališana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nismo željeli predstaviti ovu knjigu u palaci Sincic jer je tamo sada jako hladno, cak se i sam Zvane Sincic u zimskom razdoblju povlacio u sobicu u svojoj palaci. Znate, njegov duh i danas ponekad razgovara s nama u muzeju", rijeci su kojima se na predstavljanju knjige-slikovnice "Kratka pripovijest o Zvanetu Nedostojnom, gospodaru Palace Sincic" mališanima obratila ravnateljica Zavicajnog muzeja Poreštine i urednica ovog izdanja Elena Uljancic-Vekic.

Jedna prica iz dva vremena, kako je sami autori i izdavaci definiraju, ova knjiga ispreplice dogadaje iz života povijesne osobe, poznatog i zloglasnog poreckog plemica Zvaneta Sincica iz 17. stoljeca, sa sudbinom jednog djecaka iz 2009. godine.

Kako knjiga izgleda i kako je nastala, dvadesetak osnovaca, njihovih ucitelja i novinara (a vjerojatno i sam duh Zvaneta Sincica) imali su prilike premijerno doznati od autora i onih koji su u njezinu stvaranju sudjelovali: mladog zagrebackog dramaturga i književnika Dubravka Mihanovica, dizajnerice Srdane Modrinic te koordinatorice cijelog projekta i ceste suradnice poreckog muzeja Dragane Lucije Ratkovic.

Realizacija knjige povjerena je Studiju Cuculic, lekturu je obavila Živa Škrgulja, a korekturu Elena Poropat. Nakladnik je Zavicajni muzej Poreštine, a kako je dodala njegova ravnateljica Uljancic-Vekic, to je dar muzeja poreckim mališanima povodom 125. obljetnice osnutka porecke muzejske institucije. Knjiga je nastala i financirala se u sklopu europskog projekta Interreg III - B.A.R.C.A. u kojem je porecki muzej prošle godine sudjelovao, a potporu su pružili i Grad Porec te Istarska županija.

Porecki osnovci nižih razreda ovu ce zanimljivu slikovnicu dobiti u veljaci sljedece godine kada ce se u školama prikazivati mali igrokaz temeljen na prici o Zvanetu Sincicu.


Podijeli: Facebook Twiter