Poznati porečki motivi iz kamere Jelene Vojinović

Slijeva Sebastijan Vojvoda, Jelena Vojinović, Nadia Štifanić Dobrilović, Elio Štifanić i Loris Peršurić (Andi BANČIĆ)
Slijeva Sebastijan Vojvoda, Jelena Vojinović, Nadia Štifanić Dobrilović, Elio Štifanić i Loris Peršurić (Andi BANČIĆ)

Izložba fotografija pod nazivom "Paint it black" porečke autorice Jelene Vojinović otvorena je sinoć u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč pred brojnom publikom. Izložbu je otvorila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, nakon čega je ravnatelj Učilišta Elio Štifanić čestitao umjetnici, jer je prošle godine kao debitantica pobijedila na desetoj po redu izložbi amaterskog stvaralaštva Profuturi, kao druga autorica u povijesti te manifestacije koja je istovremeno osvojila nagradu stručnog žirija i publike.

Nagrada za trud

- Današnja izložba nagrada je za trud i ljubav koje unosi u svaku fotografiju. Pritom ću spomenuti riječi akademskog kipara Bojan Šumonja koji je u ulozi predsjednika ocjenjivačkog suda za Jelenine pobjedničke radove izjavio da mogu biti izloženi u bilo kojoj svjetskoj galeriji, kazao je Štifanić.

Autoricu je predstavio voditelj likovnih djelatnosti u Učilištu Sebastijan Vojvoda koji je rekao da u svojim radovima reinterpretira prostor i uspostavlja kontinuitet između motiva kojeg prikazuje u plohi i trodimenzionalnog prostornog svijeta.

- Vojinović oblikuje prostor kao strukturu vizualnih znakova, površina, tekstura, crno bijelih ploha, tj. likovnih varijabli i iz njih izvodi aluzivne, ikoničke elemente. Motiv je ovdje od sekundarnog značenja. Iako su prepoznatljivi, predmeti su lišeni svojih trodimenzionalnih svojstava i uhvaćeni su kao projekcije ploha u crno–bijelim tonskim skalama visokih kontrasta. Autorica gradi ritmove gotovo minimalnih semantičkih svojstava i postiže snažan grafički utisak kao da zapravo ne koristi medij fotografije, već neku grafičku tehniku kao što je sitotisak. Ispitujući likovno kroz fotografiju ona konceptualizira fenomen otvorenog i zatvorenog prostora pretvarajući ga u izrazito plošne grafičke elemente. Likovi i kompozicije koji se na taj način formiraju fenomeni su drugog stupnja, objasnio je Vojvoda.

Jelena Vojinović živi i radi u Poreču. Lani u studenom izlagala je u Savičenti u Oštariji Ferlin u sklopu književne večeri i promocije nove zbirke poezije Drage Orlića, a ove godine u veljači otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji Poola u Puli. Njeni će se radovi moći razgledati u radno vrijeme galerije od 10 do 12 i od 17 do 19 sati, zaključno do 15. travnja. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter