Poznati i nepoznati pulski dobročinitelji

Autor izložbe Andrej Bader (D. ŠTIFANIĆ)
Autor izložbe Andrej Bader (D. ŠTIFANIĆ)

Uz svečano obilježavanje desete obljetnice djelovanja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Pula sinoć je u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca upriličeno otvorenje izložbe "# filantropija...?", koja će od danas s početkom u 10 sati pa sve do 31. listopada biti otvorena za javnost. Ulaz na izložbu je besplatan. 

Osnovni cilj izložbe je osvijestiti građane o važnosti filantropije i dobročinstva te ih potaknuti na isto u svojoj zajednici. Stoga se kroz ovu izložbu propituje što je prava filantropija, ali i postavlja pitanje: "A što možeš ti učiniti?"

Autor izložbe je Andrej Bader, koji je i urednik popratnog kataloga, a danas će zainteresirane posjetitelje provesti kroz postav od 10 sati. Izložba kroz vremenski presjek prati fizičke osobe, dobročinitelje sve negdje do dvadesetih godina prošloga stoljeća, a sadašnji je dio posvećen pravnim osobama, odnosno zakladama, udrugama i nacionalnim društvima.

- Ova izložba pripovijeda izuzetnu priču o filantropiji na području Istre, od najstarijih zapisa iz razdoblja antike do današnjih dana. Govori nam o brojnim dobročiniteljima, muškarcima i ženama, koji su svojim djelima trajno zadužili zajednicu. Priče su o Luciju Menaciju Prisku koji je antičkoj Puli izgradio vodovod i osigurao sredstva za njegovo održavanje, o Pietru Ciscuttiju koji je Puli dvaput poklonio kazalište te o brojnim drugim imenovanim i neimenovanim ljudima, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.Svojim tekstovima izložbu su obogatili Milena Joksimović, Tea Radola i Martina Draščić, a suradnici u postavu izložbe, pored Joksimović, bili su i Igor Fabris te Korana Lukić Šuran. 

Ova izložba je sastavni dio projekta Filantropski fond: "Zajedno za zajednicu" financiranog iz Tematskog fonda Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva: "Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0." Otvorenje su svojim govorima uveličali predstavnici Grada, Županije, Zaklade i drugi, a potom su podijeljene zahvalnice zasluženim pojedincima i ustanovama.

Predsjednica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Pula Helga Može Glavan istaknula je i didaktičku funkciju izložbe, gdje će djeca iz svih škola stvarati mozaik za Odjel pedijatrije pulske Opće bolnice, a u raznim likovno-umjetničkim sadržajima mogu sudjelovati i odrasli.

Andrej Bader istaknuo je da bi pulsko kazalište trebalo ponovno nositi ime Pietra Ciscuttija, koji je Puli podario dva teatra, a i brojni drugi dobrotvori zaslužili su barem spomen-ploče.

Na samome kraju predstavljanja nazočni su mogli stavljati čavle u skulpturu svjetionika, koji bi trebao postati željezni, a rezultat akcije bit će vidljiv krajem listopada. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter