Poznati Hercegovci dobro nasmijali Puljane

Na OPG-u Beletić Company u Čepićkom polju pronađene uginule i zapuštene domaće životinje (M. SARDELIN)
Na OPG-u Beletić Company u Čepićkom polju pronađene uginule i zapuštene domaće životinje (M. SARDELIN)

Lucidno se nadopunjujući kao u pravoj predstavi, klizeći u sjajnom jednosatnom showu od šale do šale, 'mrgudni' redatelj Bobo Jelčić (Mostar, 1964.), silno raspoloženi glumci Goran Bogdan (Široki Brijeg, 1980.) i Sergej Trifunović (Mostar, 1972.) te pisac Elvedin Nezirović (Mostar, 1976.) dobro su sinoć nasmijali publiku na pulskom Sajmu knjige, podijelivši s njima svoje najintenzivnije događaje i slike iz djetinjstva u Hercegovini.

Mostar patio od kompleksa veće vrijednosti

U naknadnom razgovoru s publikom pokazalo se da je publici bio i nemali broj pulskih Hercegovaca odnosno Hercegovki, čime se ovogodišnji regionalni program "Hercegovina čita" pokazao pogođenim, tim više jer je ovaj program vjerojatno prvo temeljitije kulturno regionalno predstavljanje Hercegovine izvan njenih granica.

Moderator Emir Imamović Pirke u uvodu je nahvalio široj javnosti slabo poznat festival kratke priče West Herzegovina koji se već nekoliko godina početkom kolovoza održava u Širokom Brijegu, a za koji je Đelo Hadžiselimović rekao: 'To je čisti Woodstock'.

Bobi Jelčiću je 80-ih bilo toliko dobro u Mostaru da nije htio na more. Prisjetio se smrti Tita i tog "osjećaja kraja svijeta".

- Onda se dogodila neka sloboda, pojavio se punk, a mogao si napraviti bend ako i ne znaš svirati. To je kasni socijalizam, čista dekadencija, puno droge, lijepih cura, novih bendova, klubova, kafića, prisjetio se Jelčić. No, svi su se složili da , za razliku od drugih sredina, Mostar nije tih 80-ih imao jaču kulturnu, pogotovo književnu scenu, a Eveldin Nezirović dodao je da je Mostar patio od kompleksa veće vrijednosti.

Osim nogometa, vječan je bio humor. "Nije bilo toliko teške situacije, a da nije mogla ispasti smiješna, kazao je Trifunović.

- Tito je morao umrijeti 1980. da bi se rodio Goran Bogdan. Ubio je Tita, rekao je Sergej Trifunović, čija je majka rođena Mostarka, a otac iz Kruševca, gdje su otišli živjeti. Za njega su, veli, za ljetnih odmora u Mostaru, govorili: 'Evo ekavca'.

Rođeni Mostarci bili su tih godina "gradska raja", a ostali su se morali dokazivati.

- Bilo je okrutno. Svatko se morao izboriti za sebe, kazao je Jelčić. Glumac Goran Bogdan dodao je: "Kad sam dolazio iz Širokog Brijega, meni je Mostar bio Hollywood".

Trening i utakmica bili su sva kulturna događanja

- Trening i utakmica bili su nam sva kulturna događanja. Fudbal je bio jedina religija, naglasio je pisac Eveldin Nezirović, kojeg vladajući muslimanski SDA sada doživljava 'Bošnjakom s falinkom'. Nogomet i nogometni klub Velež bili su na vrhu liste prioriteta sve četvorice u djetinjstvu. "Čim nema lopte, odmah si bio gay. Mi koji smo čitali, bili smo kao pokret otpora; nisi smio to priznati", nasmijao je prisutne Bogdan.

Od ove četvorke u Mostaru i dalje živi jedino Elvedin Nezirović koji u Puli promovira roman "Boja zemlje", u kojem, među ostalim, projicira kako bi izgledao njegov život bez pogibije oca, a kojeg je izgubio kao sedmomjesečna beba. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter