Poznata svjetska imena na Valamar Jazz Festivalu

Tamara Obrovac (J. PREKALJ)
Tamara Obrovac (J. PREKALJ)

Kao i za prethodna tri Valamar Jazz Festivala, njegova umjetnička direktorica Tamara Obrovac je za novo izdanje pripremila atraktivan i umjetnički vrijedan program. Naime, na festivalu, koji će se od 25. do 29. lipnja održati u Poreču, nastupit će stilski raznoliki glazbenici iz raznih zemalja s četiri kontinenta.

- Koji su vaši kriteriji u odabiru umjetnika za Valamar Jazz Festival?

- Što se glavnog programa tiče, to je žanrovski raznolika, vrhunska jazz glazba prvenstveno poznatih svjetskih imena, ali i onih koji tek dolaze, a u sklopu pratećeg programa - promenadni koncerti, jam sessioni, after partyji - nastojimo uključiti mlađe domaće jazz snage. Osobno nastojim uključiti bar jednu žensku glazbenu osobnost ako je moguće u funkciji vođe sastava...

- Može li se organizacija festivala usporediti s radom na novoj pjesmi ili albumu?

- Možda djelomice i može, po nekim nazovimo ih tako racionalnim parametrima. Na albumu se radi o sličnom osmišljavanju određene glazbene dramaturgije. Program festivala mora biti dovoljno žanrovski raznolik, a da istovremeno zadovoljava kriterije vrhunske glazbene izvedbe koja u našem slučaju s obzirom na festival turističke orijentacije treba ostati u okvirima kvalitetnog, ali ne prekompleksnog jazz izričaja.

- Po čemu je Valamar jazz festival specifičan, i koliko je ambijent važan za održavanje koncerata?

- Rekla bih da je osim po visokoj razini izvođača koje naš program manager Željko Žarak pomno bira, te općoj jazz atmosferi koja vlada tijekom festivala, upravo ambijent u kojem se koncerti odvijaju izuzetno važan. Kombinacija vrhunskog glazbenog doživljaja na prekrasnim povijesnim, kulturološkim i prirodnim lokacijama je jedno od osnovnih obilježja, a svakako i prednosti našeg festivala. Nije isto ako slušate Dianne Reeves ili Davea Hollanda u zatvorenom ambijentu koncertne dvorane ili na pozornici na otočiću Sveti Nikola tik do mora, uz šum valova i zvuk cvrčaka s borovih stabala… (D. HRVOJ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter