Poznata imena na Rovinj Jazz Festivalu

Kraljevski gudači Sv. Đorđa nastupaju 2. svibnja
Kraljevski gudači Sv. Đorđa nastupaju 2. svibnja

Rovinj je dobio novi/stari jazz festival jednostavno nazvan Rovinj Jazz Festival 2015. koji počinje u subotu a oslanja se na svog festivalskog prethodnika, Avantgarde Jazz Festival, ali, kažu organizatori, ide i korak dalje odabirom najboljeg od suvremene jazz glazbe i drugih glazbenih žanrova. Nakon dosadašnja četiri uspješno održana izdanja jazz festivala podršku jazzerima ponovo pruža Maistra u kojoj računaju da će poznata imena domaće i svjetske glazbene scene iznova privući brojnu domaću publiku ali i goste kojima će to biti dodatni motiv dolaska u Rovinj.

Otvaranje uz besplatan ulaz

Festival će tako u subotu, 2. svibnja u kongresnoj dvorani Maistrinog hotela Lone besplatnim koncertom otvoriti virtuozni komorni orkestar Kraljevski gudači Sv. Đorđa iz Srbije koji će sve ljubitelje klasične glazbe impresionirati specifičnim izvedbama djela Vivaldija, Schuberta, Mozarta, Bartoka, Dvořáka i mnogih drugih.

Nakon gudača, publika će 22. svibnja u koncertnoj dvorani Adris imati priliku uživati u koncertu David Murray Infinity Quarteta, predvođenog Grammyjevcem i vrhunskim tenor saksofonistom. Murray će na Rovinj Jazz Festivalu predstaviti aktualni album "Be My Monster Love", jedan od njegovih najupečatljivijih i najoriginalnijih radova, R&B-jem prožet jazz uradak.

Jake domaće snage

Na festivalu će se predstaviti i jake domaće snage jer 4. srpnja u dvorište bivšeg TDR-a dolazi Massimo Savić praćen s 40 glazbenika Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije. U godini u kojoj se obilježava stogodišnjica rođenja Franka Sinatre, Massimo će u pratnji orkestra 140-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja upriličiti glazbenu čaroliju izvodeći djela koja je Sinatra učinio bezvremenskim, u produkcijski dosad najgrandioznijem hommageu na ovim prostorima.

Još jedna višestruka dobitnica Grammyja vraća se u Rovinj a to je američka jazz i pop vokalistica Cassandra Wilson koja će nastupiti 12. srpnja, također u prostoru bivšeg TDR-a. Wilson dolazi svega tri mjeseca od objave novog, dugoočekivanog albuma "Coming Forth By Day", izdanog u povodu stogodišnjice rođenja Billie Holiday.

Veliko finale festivala bit će u znaku najpopularnijeg violončelističkog dvojca današnjice, a tu su 2CELLOS koji će 24. srpnja u bivšem TDR-u premijerno u Hrvatskoj predstaviti treći album "Celloverse".

Festival je kroz protekla četiri izdanja ugostio više od 30 glazbenika među kojima su i neka od najvećih svjetskih jazz imena poput Georgea Bensona, Dee Dee Bridgewater, New Gary Burton Quarteta, Christian McBride Trija, Johna Patituccija, Danila Pereza  & Briana Bladea ili pak Regina Carter Quinteta i mnoga druga.

Ulaznice za nadolazeće koncerte u prodaji su na prodajnim mjestima Eventima i online putem www.eventim.hr. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter