Pozivam predsjednicu Kolindu da posjeti Istru

Boris Miletić (M. ANGELINI)
Boris Miletić (M. ANGELINI)

Četvrt stoljeća IDS-a, najuspješnije istarske političke stranke, tek je jedan od povoda za razgovor s njezinim prvim čovjekom. Boris Miletić, treći po redu predsjednik IDS-a, u razgovoru za naš list otvoreno govori o najaktualnijim temama iz nacionalne političke arene, te o nastojanjima svoje stranke da ostvari ono što su biračima, zajedno s partnerima s kojima čine saborsku većinu, obećali.

- IDS je navršio prvih 25 godina. Koliko ste obećanja danih biračima ispunili i što tek trebate ispuniti?

- Dvadeset i pet godina djelovanja IDS-a obilježene su u znaku brojnih uspjeha, izazova i promjena. Najbolju ocjenu rada IDS-a daju građani Istre svake dvije godine na izborima kroz proteklih 25 godina - to nam daje razlog za zadovoljstvo. Postoji niz projekata koje bi mogli izdvojiti poput nove bolnice, agroturizma ili Istarskog ipsilona, ali ipak bih ovdje izdvojio doprinos IDS-a u promicanju temeljnih vrijednosti društva kao što su multikulturalnost, antifašizam, dvojezičnost, convivenza. Istra je danas pojam uspješnosti u Republici Hrvatskoj. Posebno mi je bilo drago čuti na svečanom obilježavanju 25. godišnjice IDS-a, čestitke hrvatskih nezavisnih seljaka, koji djeluju prvenstveno na području Slavonije, tradicionalne hrvatske poljoprivredne regije, koji su prepoznali da smo u Istri, ciljanim mjerama i poticajima, uspjeli podignuti poljoprivredu na viši nivo. Kao rezultat takve politike, danas je poljoprivreda u Istri jako razvijena i profitabilna djelatnost. 

- Ali, ima i neispunjenih obećanja?

- Mene više zanima posao koji je pred nama - a njega ima puno. Iako u ovom trenutku imamo dvije tisuće manje nezaposlenih nego prije godinu dana, što je za hrvatske prilike fantastičan rezultat, mi s tim nikako ne možemo biti zadovoljni. Pred nama je još puno posla, posebice na području gospodarskog razvoja, smanjenja nezaposlenosti, povećanja standarda građana Istre te decentralizacije, koju vidim kao temelj bržeg i boljeg gospodarskog rasta.

- Po izbornim rezultatima, IDS je jedna od najuspješnijih stranaka u zemlji. Politička javnost posljednjih tjedana, propitujući moguće izborne koalicije na ljevici, različito procjenjuje poziciju IDS-a. Je li prerano reći s kime želite na parlamentarne izbore?

- Na 27. Saboru IDS-a, koji je održan prošle subote u Puli, razgovarali smo upravo o konkretnim programima i projektima koji su bitni za brzi razvoje Istre i za građane Istre. Ti projekti bit će  polazna osnova za bilo kakve eventualne pregovore, a riječ je, između ostaloga, o samostalnosti Istre kao regije, konkretnoj decentralizaciji zemlje, stavljanju u funkciju razvoja gospodarstva bivše vojne zone te kvalitetnije rješenje problematike poljoprivrednog i turističkog zemljišta.

Bez obzira na brojne medijske napise koji su uobičajeni za ovo razdoblje, IDS je ozbiljna stranka koja će potencijalne koalicije dogovarati samo i isključivo na temelju programa i projekata.

- Postoji li opcija samostalnog izlaska na parlamentarne izbore te stvaranje postizbornih koalicija?

- Odgovorna smo stranka i razgovarati možemo sa svim političkim strankama koje dijele naš svjetonazor, ali za ulazak u bilo kakvu koaliciju mora postajati jasan dogovor oko realizacije ključnih projekata i provođenja politika koji su od posebnog značaja za građane naše regije.

- Plan 21 se izjalovio i u pogledu regionalizacije, decentralizacije i nove teritorijalne podjele Hrvatske. Zašto smo umjesto regija dobili samo pet državnih upravnih područja, te manjak prihoda u gradske i općinske blagajne zbog poreznih promjena? Može li IDS podržavati i dalje takvu politiku?

- Nismo ni približno zadovoljni onime što je po pitanju regionalizacije i decentralizacije napravljeno u posljednje tri godine. Na konstruktivan način, ali vrlo direktan način smo se usprotivili svim mjerama koje dodatno centraliziraju Hrvatsku. Zahvaljujući našem angažmanu, uspjeli smo zaustaviti seljenje državnih institucija iz Istre u Rijeku te ukidanju Istre kao županije i njeno pripajanje sjevernom Jadranu i Lici. IDS takvu politiku ne podržava niti će je podržavati u budućnosti. U Istri se, prema posljednjim istraživanjima, svake godine ostvari "višak" od prosječno gotovo 800 milijuna kuna. Dakle, Istra svake godine financira druge dijelove Hrvatske s 800 milijuna kuna.

Istra je oduvijek bila  i uvijek će biti spremna izdvajati sredstva za ostale, nedovoljno razvijene regije, ali to treba čini kroz pravedan, racionalan i transparentan sustav raspodjele novca i na tome ćemo inzistirati. Uostalom, mislim da su naši stavovi o regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske javnosti dobro poznati. Apsolutno smo uvjereni smo da je decentralizacija motor razvoja Hrvatske. To je gospodarski model koji je, uvjeren sam, prava formula razvoja za cijelu zemlju, za Dalmaciju, Slavoniju, a ne samo za Istru.

- U javnim istupima naglašavate da ste iskreni partner do kraja mandata ove Vlade i da IDS-ov ministar turizma dobro radi svoj posao. Postoji li nešto što bi IDS ipak moglo "istjerati" iz Milanovićeva kabineta?

- Da, smatram da je naša dužnost biti odgovaran partner iz vjerodostojnosti prema svim građanima koji su gotovo plebiscitarno podržali ovu Vladu i njen program. Vjerujem da ćemo i dalje ostvarivati odlične rezultate tamo gdje je odgovornost na našim predstavnicima, odnosno u turizmu i cestogradnji. A odgovor na vaše pitanje je - IDS ne može niti će ikada sudjelovati u Vladi koja namjerava dovoditi u pitanje samobitnost Istre i njen regionalni identitet.

- Hrvatska je dobila predsjednicu. Što očekujete od Kolinde Grabar-Kitarović, kako gledate na novo zajedništvo što ga priziva?

- Novoj predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović želimo puno uspjeha u radu i nadamo se da će raditi u interesu svih građana Hrvatske, pa i Istre. Koristim ovu priliku kako bih pozvao novu predsjednicu RH da kao prvu regiju u svom mandatu posjeti upravo Istru. Drago nam je što je prepoznala važnost zajedništva, jer oko ključnih reformi u društvu potreban nam je što širi konsenzus. Međutim, bit će nam još draže kad njeno zalaganje za zajedništvo bude provedeno u djelo.  

- U javnosti ste nazočniji kao pulski gradonačelnik, nego kao IDS-ov predsjednik. Zašto ne istupate češće kao čelnik jedne od stranaka vladajuće koalicije?

- U svojim javnim istupima kao predsjednik IDS-a svjestan sam da zastupam jednu regionalnu stranku te ću stoga govoriti prvenstveno o temama koje su bitne za Istru i njene građane. Usredotočen sam na realizaciju našeg programa i želja mi je da se fokus zadrži na temama koje su od posebnog značaja za one koje ja zastupam, a to su Istrijani. Obzirom da je Pula najveći grad u Istri, smatram logičnim često zastupati i u svojstvu gradonačelnika, jer je to funkcija koja zahtijeva izniman angažman i predanost poslu.

- Svjedoci smo govora mržnje i prozivanja pripadnika nacionalnih manjina, čak i u Hrvatskom saboru. Ide li hrvatska demokracija unatrag, vraćamo li se u prošlo stoljeće?

- Mi se demokraciji još uvijek učimo. Ne smijemo stvari uzimati zdravo za gotovo. Takva su prozivanja nedopustiva, posebice nakon 25 godina demokracije i nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije. Želim u cijeloj Hrvatskoj vidjeti toleranciju i širinu kakva danas postoji u Istri. Upravo iz tog razloga sam u IDS-u, jer je IDS više od politike. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter