Poziv za Remetinec dočekala u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lidiji Delton, bivšoj načelnici Općine Vodnjan, stigao je poziv za odsluženje zatvorske kazne, no umjesto u Remetincu, ona je uslijed teškog zdravstvenog stanja završila na liječenju u pulskoj Općoj bolnici. Glavna osuđenica u slučaju prodaje Barbarige i Dragonere, već dugo boluje od niza bolesti, a kako saznajemo iz njenih bliskih krugova, u bolnici se sada nalazi zbog leukemije.

Delton iščekuje služenje kazne po presudi Vrhovnog suda iz 2015., kojom joj je zatvorska kazna od četiri godine za zloporabu položaja i ovlasti pri prodaji zemljišta na Dragoneri 2000. godine smanjena na tri godine. Pri donošenju takve odluke Vrhovni se sud vodio dugim protekom vremena od počinjenja kaznenih djela, ali i njenim godinama i zdravstvenim stanjem.

Nema uvjeta liječenja u kaznionici

- Lidia Delton je jako bolesna, ali izgleda ne dovoljno. Valjda bi trebala umrijeti da dokaže svoje teško zdravstveno stanje. Dobro, ne želim govoriti protiv suda, jer su ipak odgađali dvije godine odsluženje kazne zbog bolesti, ali sada je taj zakonski rok istekao i malo su navukli liječnički izvještaj. Ne preostaje mi drugo nego da sastavim zahtjev za pomilovanje Lidije Delton s obzirom da joj se zdravstveno stanje strašno pogoršalo, rekao nam je njen odvjetnik Čedo Prodanović.

Već neko vrijeme stižu pozivi za odsluženjem kazne, no kako je posljednji put uslijedila žalba, tako je primijenjena praksa da se osuđenik ne dovodi u kaznionicu dok ne bude odgovora na žalbu. Konačno rješenje s negativnim odgovorom stiglo je prošlog tjedna kada je Delton već bila u bolnici. Iz Prodanovićevog ureda u Zagrebu navode da joj je uslijed bolesti narušen imunološki sustav, da joj prijetnju predstavlja i najmanja infekcija te da u kaznionici nema uvjeta za liječenje.

Lidija Delton proglašena je krivom za zloporabu položaja i ovlasti pri prodaji 374.959 četvornih metara zemljišta na Dragoneri tvrtki Darija po cijeni od 3,75 milijuna njemačkih maraka, a koje je godinu dana kasnije prenamjenom iz zone rekreacije i sporta u zonu turizma i izgradnje, dostiglo vrijednost od gotovo 15,8 milijuna maraka. Time je Vodnjan oštećen za više od 12 milijuna njemačkih maraka ili 47,2 milijuna kuna te mu Delton mora namiriti i tu štetu, uz obračunate kamate. Prema presudi, okrivljenica je bila svjesna vrijednosti zemljišta, a motiv joj je bio pribavljanje protupravne imovinske koristi drugoj osobi. Sve anekse kupoprodajnog ugovora, utvrdio je sud, potpisala je bez znanja i suglasnosti poglavarstva Općine Vodnjan. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter