Poziv Upravi Vecernjaka da odustane od otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su danas Upravu Vecernjeg lista da odustane od namjeravanog otkazivanja ugovora o radu za cetrnaestero novinara i lektora "jer za to nema valjanog razloga niti pravnog uporišta", navodeci kako cinjenicu da je vecina otkaza najavljena sudionicima nedavnog štrajka razumiju kao cin zastrašivanja i pozivajuci tijela državne uprave da "zaustave takve trendove".

Ne može se govoriti o poslovno uvjetovanim otkazima, niti o tehnološkom višku, u situaciji kad poslodavac za isti posao, novinarski i lektorski, koristi usluge brojnih suradnika sa strane, navode SNH i HND u zajednickom priopcenju.

Kako je 13 od 14 kolega kojima žele dati otkaz sudjelovalo u nedavnom štrajku zaposlenika Vecernjeg lista, opravdano je sumnjati da se radi o odmazdi nad štrajkašima, što je, takoder, kršenje zakona, dodaju i napominju da su za diskriminaciju radnika koji su sudjelovali u zakonitom štrajku propisane i visoke novcane kazne.

"Uprava Vecernjeg lista ocito dobro zna da najavljeni otkazi ne bi prošli na sudu pa do istog rezultata, smanjenja broja stalno zaposlenih radnika, želi doci ponudom stimulativnih otpremnina. To možda i ne bi bilo sporno da iza tih ponuda - ako se one ne prihvate - ne stoji prijetnja otkazima sa znatno manjim otpremninama, s onima iz Zakona o radu.

Jasna je namjera poslodavca u Vecernjem listu, ali i u drugim hrvatskim medijima, da - iz financijskih, ali i drugih razloga - sustavno smanjuje broj stalno zaposlenih novinara, pa bi se nad time trebali zamisliti i državni organi. Tijela državne uprave trebala bi prestati žmiriti nad ocitim ugrožavanjem prava novinara i konacno zaustaviti takve trendove", stoji u priopcenju.

Kakve cemo medije imati ako u njima ne bude stalno zaposlenih novinara prema Zakonu o radu, nego budu samo honorarci cija se suradnja može otkazati u bilo kojem trenutku?, pitaju SNH i HND tražeci od Uprave Vecernjeg lista, ali i svih drugih poslodavaca u medijima, da probleme rješavaju dogovorom i suradnjom sa sindikatom, radnickim vijecem i drugim redakcijskim tijelima, te da zapošljavaju a ne samo otpuštaju.

"Najavu otkaza za štrajkaše razumijemo kao cin zastrašivanja kojim poslodavci žele poruciti novinarima da ce kazniti svaki bunt, ne samo u Vecernjem listu nego i u drugim medijima", zakljucuje se u priopcenju koje potpisuju predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednik SNH-a Anton Filic.


Podijeli: Facebook Twiter