Poziv na cijepljenje protiv krpelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski infektolozi pozvali su stanovništvo na cijepljenje protiv meningoencefalitisa izazvanog ubodom inficiranog krpelja kao najucinkovitiju obranu od te bolesti.

Slovenija je jedna od europskih zemalja u kojima je slucajeva meningoencefalitisa najviše, osobito u središnjim, sjevernim i sjeveroistocnim krajevima države, pa treba povecati broj onih koji se cijepe, što je jedini ucinkoviti nacin zaštite, navode slovenski strucnjaci.

Prema ucestalosti meningoencefalitisa izazvanog ubodom inficiranog krpelja Slovenija spada na trece mjesto u Europi. Unatoc tome u Sloveniji se protiv te bolesti cijepi samo 12 posto stanovništva, što je premalo s obzirom da od nje godišnje oboli oko 260 ljudi, što je deset posto svih slucajeva koji se bilježe u Europi, upozorio je na konferenciji za novinare u Ljubljani predstojnik infekcijske klinike Klinickog bolnickog centra (KBC) Ljubljana dr. Franc Strle.

Od posljedica te opasne bolesti otprilike jedan posto oboljelih umire, ali su posljedice i za preživjele vrlo teške jer krpelj može izazvati trajne posljedice u obliku paralize razlicitih dijelova tijela, probleme u disanju, smanjenu koncentraciju, poremecaje raspoloženja i slicno.

Cijepljenje s dvije doze cjepiva koja je sigurna i ispitana, a može izazvati samo malo povišenu temperaturu ili vrtoglavicu nakon uzimanja, obavlja se u hladnijim mjesecima s dvije doze cjepiva koje se daju u razmaku od mjesec dana, a cijepljenje se onda ponavlja nakon 9 do 12 mjeseci. Poslije toga cijepljenje se radi obnove imuniteta obnavlja u razdobljima od tri do pet godina.

U Sloveniji je obvezno cijepljenje na meningoencefalitis osoba koje su profesionalno ili na druge nacine vezane uz boravak u prirodi i šumi, poput šumara i lovaca, a za ostale je cijepljenje dobrovoljno, ali preporucljivo i ne ide na troškove obveznog zdravstvenog osiguranja.


Podijeli: Facebook Twiter