Poziv homoseksualcima da ponište biracke listice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruge Iskorak i Kontra pozvale su u ponedjeljak LGBT osobe da na parlamentarnim izborima ponište biracke listice.

"Svim LGBT osobama porucujemo da izadu na izbore i ponište izborne listice jer ni jedna politicka stranka nema namjeru podržati naša ljudska prava", naveli su u priopcenju.

Udruge tvrde da posljednjih tjedana politicke stranke "kao da se natjecu koja ce više zgaziti ljudska prava LGBT osoba da bi se dodvorile biracima za koje pretpostavljaju da su homofobni".

Pritom navode primjer ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovica koji je na jednoj tribini nedavno "optužio" SDP da "zagovara homoseksualne brakove i eutanaziju". No, Iskoraku i Kontri problematicni su i dužnosnici Kukuriku koalicije.

Prozivaju tako predsjednika SDP-a Zorana Milanovica zbog izjave da se koalicija u Planu 21 izjasnila za slobodu izbora životnog stila, ali da to ne znaci da ce podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera.

"Izjava predsjednika SDP-a pokazuje da on, kao i kreatori programa koalicije, ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraca u 70-e godine prošlog stoljeca, kada je seksualni odnos izmedu dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo.

Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumaciti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i, štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba", tvrde udruge u priopcenju.

Ujedno, licemjernom su nazvali izjavu HNS-ovke Vesne Pusic da ce se zalagati za gej brakove jer "HNS nije najavio nikakve konkretne korake u tom smjeru u posljednjih deset godina, kao ni logican izlazak iz koalicije s kojom ne dijeli stav oko toliko bitnog pitanja kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda".


Podijeli: Facebook Twiter