Poziv građanima: Zajedno protiv ugljena za TE Plomin

S konferencije za novinare (M. MIJOŠEK)
S konferencije za novinare (M. MIJOŠEK)

Istarska županija pokreće proces savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o energentu za termoelektranu Plomin III, sa željom da se u raspravu o ovakvoj temi od velikog značaja za zdravlje ljudi i kvalitetu okoliša uključi što više građana, priopćio je na konferenciji za novinare u Pazinu predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić.

Neposredni povod za pokretanje ovog savjetodavnog procesa je predstojeći postupak izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije. Prostorni plan se mijenja iz drugih razloga, objasnio je Drandić, no kako državna tijela zahtijevaju od Istarske županije da od ranije u ovom dokumentu postojeću odredbu o plinu kao jedinom mogućem energentu Plomina III dopuni i mogućnošću ugljena kao energenta, Županija ovime traži podršku građana da se pritisak države odbaci, i ugljen ne ugradi u prostornoplanske odredbe.

Istarska županija poziva, naglasio je Drandić, sve zainteresirane građane, kao i pravne osobe, da dostave pismeno svoje stavove županijskoj upravi posredstvom obrazaca odnosno prijava za sudjelovanje na savjetodavnoj konferenciji na županijskim web-stranicama, a poslati ih mogu e-mailom, običnom poštom, ili osobno donijeti. Ovaj je postupak otvoren do 15. ožujka, a nakon toga će se, ocijeni li se interes javnosti dostatnim, sazvati i savjetodavna konferencija, na mjestu i u terminu koji će se naknadno odrediti. Na županijskom webu ponuđena je i anketa u kojoj se građani mogu izjasniti jesu li za ili protiv ugljena kao energenta treće plominske termoelektrane.

"Istarska županija je već ranije jasno izrazila svoj stav, zahtijevajući da se Plomin III pokreće plinom a ne ugljenom, i ja sam osobno za plin a protiv ugljena, takav je stav ugrađen i u prostornoplanske dokumente, u koje su čak ucrtani i koridori plinovoda prema budućem LNG terminalu na otoku Krku koji je proglašen i jednim od strateških projekata Europske unije, kao i prema magistralnom plinovodu koji dovodi plin iz podmorja. Ovaj je postupak logični nastavak svih naših ranijih aktivnosti, kroz koje smo iscrpili sva dozvoljena pravna i zakonska sredstva, i zato sada želimo da se pitanje energenta konačno riješi na jedini mogući ispravni način - onako kako žele građani Istarske županije", rekao je također Drandić na konferenciji za novinare, podsjetivši da su se na istarskoj političkoj sceni u korist ugljena izjasnili istarski SDP i HNS.

Najavljeni referendum o energentu Plomina III jedinica lokalne samouprave Labinštine također je dio ovog savjetodavnog postupka. Drandić je zaključio: "Očekujemo da će se sve završiti onako kako treba biti i da ugljena u Istri više biti neće".

Na novinarske upite u utjecaju ovog savjetodavnog procesa na formalno odlučivanje nadležnih tijela, Drandić je pojasnio da će ishod javnog savjetovanja biti odbacivanje pritiska države za uvrštenje ugljena u županijski prostorni plan, odnosno da će dobije li podršku građana, županijska tijela odredbe prostornog plana o Plominu III ostaviti kakve su bile i dosad.

"Za razinu odlučivanja koja je iznad Istarske županije ne možemo ništa govoriti, jer nažalost prema sadašnjim hrvatskim propisima državna vlast može nešto odlučiti i protiv volje građana određenog područja, ali se nadamo da tako ipak neće postupiti. Vjerujemo da će se stav građana Istre prihvatiti i na razini Republike Hrvatske, i na razini Europske unije", dopunio je Drandić, dodajući također da plin ne mora biti jedina mogućnost pokretanja Plomina III, protivljenje se odnosi na ugljen, ali ako se u raspravi krene razmatrati neki drugi energent, županija je "otvorena i za takvu mogućnost, ako je ona realna". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter