Poziv građanima na cijepljenje protiv gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pozvali su u petak građane na cijepljenje protiv gripe, potencijalno opasne bolesti za starije od 65 godina, kronične bolesnike i osobe s oslabljenim imunitetom.

Cijepljenje je besplatno za starije osobe, kronične bolesnike i zdravstvene radnike, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja.

U sklopu priprema za moguću epidemiju, cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj počelo je 13. studenoga, a nabavljeno je 260.000 doza trovalentnog cjepiva koje po svom sastavu zadovoljava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Sezona gripe i ove se godine očekuje krajem prosinca ili početkom siječnja. U Hrvatskoj ove jeseni klinički nije zabilježen nijedan slučaj gripe, a u epidemijskim razmjerima nema je još ni u svijetu.

I ove godine očekuje se da će cirkulirati tri tipa virusa gripe - virusi A H1N1 i A H3N2, te virus B, a ti su sojevi i u sastavu ovogodišnjeg cjepiva "Influvac" za koje je izdvojeno više od 6 milijuna kuna. 

Ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin pozvala je građane da se što prije cijepe u ambulantama obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo. Riječ je, upozorava, o teškoj bolesti koju je najbolje i najučinkovitije na taj način spriječiti.

S obzirom da građani ponekad zaziru od nuspojava, istaknula je da su one najčešće lokalnog karaktera - crvenilo i nelagoda na mjestu uboda, ili se ponekad osobe loše osjećaju dva do tri dana. No dobrobiti od cijepljenja daleko su veće, a cijepiti se mogu sve osobe koje nisu preosjetljive na neki od sastojaka cjepiva ili proteine.

Po podacima HZJZ-a, prošle je godine u Hrvatskoj cijepljeno 255.375 osoba. Gripom je bilo zaraženo oko 12.000 osoba, od kojih je jedna osoba umrla.

Uočeno je da se tijekom sezone gripe kod kroničnih bolesnika pogoršava njihova osnovna bolest. "U tim mjesecima imamo značajno više umiranja od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti", ističe Poljičanin.

Sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Adriana Vince preporučila je cijepljenje svim kroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina. Upozorila je kako je riječ o opasnoj bolesti sa čestim komplikacijama, poput virusne ili bakterijske upale pluća. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter