Poziv europarlamentu da podrži clanstvo Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozvao je u srijedu zastupnike Europskog parlamenta da glasuju za ulazak Hrvatske kao 28. clanice u Europsku uniju.

"Danas je trenutak odluke. Pozvani ste da date pristanak kako bi Hrvatska postala 28. zemlja clanica EU-a", rekao je Fuele u raspravi na mini-plenarnoj sjednici, na kojoj je jedna od tema odobravanje hrvatskog pristupnugo ugovora.

Europski parlament je u srijedu raspravljao, a u cetvrtak ce glasovati o davanju pristanka na ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji ce biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije pocetka sastanka Europskog vijeca koje ce tada prvi put zasjedati s 28 zemalja, a Hrvatska ce imati status promatraca. Punopravna clanica Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013.

Na raspravi i glasovanju nazocno je i izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvodeno predsjednikom Lukom Bebicem. U izaslanstvu su Neven Mimica, Željka Antunovic, Vesna Pusic, Marija Pejcinovic Buric i Milorad Pupovac.

Fuele je u svom govoru istaknuo da je glasovanje europskih zastupnika "glasovanje za Hrvatsku, za regiju i za Europsku uniju".

"Hrvatska je danas vrlo razlicita zemlja u odnosu na zemlju koja je podnijela zahtjev za clanstvo prije skoro deset godina. Na Hrvatskoj se u puno pogleda može vidjeti transformativna moc procesa proširenja. Gospodarstvo je spremno biti dijelom unutarnjeg tržišta i nosi se s financijskom krizom, premda u današnjim izazovnim vremenima, Hrvatska ne bi trebala zanemirati daljnje ekonomske reforme. Još važnije, demokratska nacela i temeljna prava se poštuju i vladavina je prava je ojacana kroz brojne reforme", rekao je Fuele.

Povjerenik je istaknuo da je Hrvatska prva zemlja koja je pregovorala prema novoj metodologiji sa sustavom mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja.

Naglasio je da završetkom pregovora nije dovršen posao. "Hrvatska sada treba pokazati da ce provoditi obveze koje je preuzela u kontekstu pregovora. Pripreme ce se nastaviti do pristupanja. Dovršetak tih priprema bit ce kljucni prioritet vlade koja ce biti formirana nakon izbora u prosincu", rekao je Fuele. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter