Pozitivnim šokom do nove svijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliku pozornost Porecana izazvalo je otvaranje izložbe "200 godina Louisa Braillea", koja u Maloj galeriji kod gradskog kazališta donosi edukativni postav u cast tog glasovitog francuskog pedagoga, tvorca reljefnog pisma za slijepe.

Osim što odaje pocast presudnoj ulozi Braillea u opismenjivanju i komunikaciji slijepih osoba, postav oslikava povijesni razvoj pisama i pomagala za slijepe - plocica, tabli s abecedom na brajici, pisacih strojeva, brajevih knjiga-pocetnica za odrasle i ostalog.



Tu je i kraci film o opismenjivanju te, kao jezgra izložbe, tamna soba koja posjetitelja uvodi u svijet doživljaja slijepog covjeka, s namjerom da izazove pozitivni šok i promjenu svijesti u osoba koje nisu pogodene teškocama s vidom.

Prvotno postavljena u Varaždinu tijekom listopada, u Porec je doputovala posredstvom ovdašnjeg Lions cluba i njegovog predsjednika Borisa Jugovca, koji se, kako kaže, skupa s Varaždincima oduševio i koncepcijom i idejom te odlucio dovesti izložbu u svoj grad, i to povodom proslave dana poreckog zaštitnika svetog Maura.



Uz potporu Puckog otvorenog ucilišta, strucni dio posla odradile su kustosice Nevenka Cosic i Nina Sivec iz zagrebackog Tiflološkog muzeja, specijaliziranog za probleme osoba s invaliditetom, narocito onih s oštecenjima vida. Izložbu je svecano otvorio prvi covjek Lionsa u Hrvatskoj Nikola Plavec, isticuci da Lionsi diljem svijeta slove kao zaštitnici i vitezovi slijepih.


Podijeli: Facebook Twiter