Pozitivni trendovi bili bi još bolji s aktiviranjem državne imovine

Metalni ljubimci na ponos vlasnika
Metalni ljubimci na ponos vlasnika

Pitanjima o gospodarskim i turističkim brojkama u gradu Puli, netom dovršenom Filmskom festivalu, prikupljanju otpada u starogradskoj jezgri, plavljenju naselja Lokvere, rekonstrukciji ulica i energetskoj obnovi zgrada, zahvaćena su samo neka od područja koja su danas, na aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Pule zanimala vijećnike. Doduše, zbog poprilično iscrpnih i dugih odgovora mnogi i nisu stigli postaviti svoja pitanja, a vijećnik SDP-a Danijel Ferić uputio je čak i poslovničku primjedbu.

Nezaposlenost tri posto

Kako je na pitanje vijećnice Diane Kukić Dasko odgovorio gradonačelnik Boris Miletić, poduzetnički trendovi u gradu Puli pozitivni su i prema statistikama Zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku.

- Prema tim rezultatima na dan 30. lipnja ove godine Pula je imala stopu nezaposlenosti od tri posto. Osim toga, Istarska županija jedina u državi među jedinicama regionalne uprave ima pozitivne migracijske trendove, odnosno više doseljavanja, nego iseljavanja. Međutim, pitanje je možemo li baš u potpunosti biti zadovoljni? Ne možemo. I to zato što imamo puno neiskorištenog potencijala, a pritom mislim na imovinu u vlasništvu države, poput bivše vojne imovine, koja bi se mogla i trebala staviti u funkciju i omogućiti nova zapošljavanja. To je jedan ogroman gospodarski potencijal, a spomenut ću samo napušteni vojni aerodrom, gdje postoji infrastruktura i mnogi bi tu radili, ali ne mogu, naglasio je gradonačelnik Miletić i opet ponovio svoj stav o nužnoj decentralizaciji koja bi dala alate i mogućnosti lokalnoj razini da se još bolje razvije. Smatra da će se nakon 25 godina takve neozbiljne, neodgovorne države koja je loš gospodar, kad-tad to morati promijeniti jer ovako nitko nema koristi, već samo štetu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter