PoZiCa: Kreativni izričaj i prijateljstvo tri grada

Anđela Knapić - emotivno o nepravednom djetinjstvu susjeda Pere
Anđela Knapić - emotivno o nepravednom djetinjstvu susjeda Pere

Dugogodišnje prijateljstvo gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice te kreativni izričaj njihovih učenika srednjih i osnovnih škola iznjedrili su 16. izdanje zbirke literarnih i likovnih radova PoZiCa. Ova zanimljiva knjižica odraz je kreativnosti, simbol prijateljstva učenika, a u njoj će ostati trajno sačuvani radovi nagrađeni porečkom nagradom Laurus nobilis, zabočkom "Gjalski" i prvim mjestima na natječaju Grada Crikvenice.

Zbirka je predstavljena u porečkoj osnovnoj školi, a učenici su pročitali ulomke pohvaljenih radova na nagradi Lurus nobilis. Angela Knapić, učenica 6. a razreda OŠ Tar-Vabriga, u "Nepravednom odrastanju" opisala je teško djetinjstvo svog susjeda Pere i vrlo emotivnom izvedbom izmamila veliki aplauz mnogobrojne publike.

"Djevojčica poput drugih", kratka priča učenice 6. c OŠ Poreč Klare Balde, govori o djevojčici Tei i njenoj tužnoj sudbini. Glavnu junakinju je majka napustila na rođenju, a otac nije znao što bi s njom te nakon burnog odrastanja sad živi Domu za nezbrinutu djecu.

Rendy Radin iz 8. c TOŠ "Bernardo Parentin" u priči "Storia triste de un Usel" na frijulanskom dijalektu opisuje tužnu priču ptičice Lare, a Marin Martusulović iz petog razreda istoimene škole u "Visita all'aquario" dočarao je posjet akvariju sa svojim dvogodišnjim nećakom.

U priči "Il nostro passato fa parte di noi" učenik prvog razreda srednje škole za arhitektonskog tehničara Michiele Škofić opisao je jedan dio svog odrastanja i prelazak iz talijanske osnovne u hrvatsku srednju školu kroz sve poteškoće koje su mu se na tom putu našle.

Učenice osmog razreda Danica i Ana, polaznice dramske skupine izvele su zabavnu točku "Čuj Pigi, zaljubila sam se".

Ovog puta u zbirci je svoje mjesto pronašlo 46 literarnih radova na hrvatskom i talijanskom jeziku te 49 najboljih likovnih ostvarenja. "Teme su slobodne, radosne i zaigrane kod osnovnoškolaca, dok se u srednjoškolskim radovima nameće autorefleksivna i samokritička dimenzija, uz dozu začudnih maštarenja. Znakovit doživljaj zavičaja pretočen u dijalektalnu riječ dočaravajući tako svu zvukovnu raznolikost triju regija", piše u predgovoru ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović.

Knjiga je namijenjena mlađim čitateljima kao nadahnuće za nova kreativna dostignuća, a dobro će poslužiti i starijim čitateljima kao alternativni model razmišljanja o ozbiljnim i neozbiljnim mladenačkim temama pisanim na jednostavan i zanimljiv način. (Napisao i snimio J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter