Poželjne destinacije: Umag gostima sve interesantniji

Veliki interes za odmor u Umagu (Arhiva/B. DANEVSKI)
Veliki interes za odmor u Umagu (Arhiva/B. DANEVSKI)

Ovog su ljeta najpopularnije destinacije za odmor bile Poreč, Rab, Mali Lošinj, Dubrovnik i Umag, saznajemo iz turističke agencije Uniline. Zanimljivo je da je Poreč i prijašnjih godina bio na vrhu ljestvice popularnosti, no sada je prvi put ta pozicija ugrožena velikim interesom i prodajom aranžmana u Umagu. Statistički gledano, prijašnjih godina Poreč je bilježio za deset posto veći broj prodajnih aranžmana, dok je ove godine ta prednost pala na svega dva posto u odnosu na Umag.

Talijani su za odmor najradije odabirali Poreč, Umag i Mali Lošinj i to, u prosjeku, najviše na bazi smještaja u hotelima s dvije ili tri zvjezdice ili turističkim naseljima s tri zvjezdice. Slovenski gosti najradije su se odmarali u Poreču, Puli i Zadru, i to u objektima s jednom zvjezdicom više u odnosu na Talijane. Domaći su gosti godišnji odmor najradije provodili u Trogiru, Rabu, Poreču i Pakoštanima. Hrvati su, kao i Talijani, najviše boravili u hotelima s dvije i tri zvjezdice. U Unilineu vele da je prosjek boravka turista kao i prijašnjih godina iznosio sedam dana, a tijekom boravka je korišten veliki broj dodatnih sadržaja unutar ponude.

Od zanimljivijih zahtjeva turista prilikom kupovine aranžmana vrijedi istaknuti potrebu za spasiocem na plaži, prijenosne DVD playere za djecu, ograđene terase za objedovanje te bazene s grijanom morskom vodom. Najveći broj turista u aranžmanima Unilinea dolazio je osobnim vozilima, zatim autobusima i na kraju, u najmanjem postotku avionima.

- Interesantno je kako je ove godine porastao broj dolazaka trajektom iz Ancone i to za čak 13 posto u odnosu na proteklu godinu, kaže Kristijan Gržetić iz te tvrtke. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter