Pozdrav iz Kavrana!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vozeci se iz Pavicini za Kavran, koji je sada prepun domacih i stranih turista, na posljednjem zavoju prije ulaska u Kavran zatekao nas je strašan prizor zbog kojeg smo usporili kao i drugi automobili koji su u tom trenutku prolazili ovom cestom. Tko zna koliko je vozaca u nevjerici zastalo i promatralo divlji deponij uz samu cestu s kojega vjetar papir i plasticne vrecice vec raznosi po okolnim stablima i grmlju!

Dvanaest kontejnera za smece koji se nalaze na ovom mjestu bilo je pretrpano, pa su njihovi korisnici nastavili odlagati vrece sa smecem na prostoru iza njih na kojem se ubrzo našlo i fotelja, razbijenih kauca i plasticnih stolica, madraca, tehnike i druge odbacene robe. Samo u trenutku dok smo zastali da ovjekovjecimo ovu divnu turisticku ponudu opcine Marcana, vec su se na ovom spontano nastalom odlagalištu otpada pojavile cetiri ogromne vrece za smece koje su samo tako, uz kontejnere, iz automobila odložili neki Austrijanci.



Nacelnik opcine Marijan Kostešic rekao nam je da kontejnere na podrucju opcine prazni pulska Herculanea, ali da im je poznato da na ovom mjestu nastaje ilegalno odlagalište otpada za što su zaslužni vecinom bespravni graditelji. Samo ove godine, kaže Kostešic, prostor oko kontejnera cistili su vec cetiri puta i ponovo ce to uciniti slijedeci tjedan.

No, ako je vec poznato da se uz kontejnere odlaže i svakojako drugo smece, zar ne bi bilo bolje na to mjesto staviti jednu ili dvije baje, ili uposliti Herculaneu da kontejnere prazni cešce, barem sada u sezoni? Ovako sa ljetovanja iz Kavrana turisti kucama nose i vrlo slikovite fotografije okoliša. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter