Požari uništili stotine kuća blizu Sydneyja

Ilustracija (M. RIMANIĆ)
Ilustracija (M. RIMANIĆ)

Vatra je nastavila napredovati u petak na jugozapadu Australije gdje su šumski požari uništili i "više stotina" kuća pri čemu je smrtno stradala najmanje jedna osoba, po podacima vatrogasaca.

Temperature u padu i sve slabiji vjetar dali su spasilačkim službama malo predaha, ali stotinjak žarišta bjesnilo je u državi Novi Južni Wales od kojih je gotovo četrdeset ostalo izvan kontrole.

Situacija "je i dalje vrlo aktivna, vrlo dinamična i vrlo opasna", prokomentirao je šef državnih vatrogasaca Shane Fitzsimmons dodajući da je spaljeno najmanje 50.000 hektara zemlje.

Vatra potpirivana žestokim i nestalnim vjetrom i natprosječno visokim temperaturama za godišnje doba od oko 34 stupnjeva, harala je u četvrtak Modrim planinama, stotinjak kilometara zapadno od Sydneyja.

Dim je najveći grad u Australiji uronio u sumrak.

63-godišnji muškarac preminuo je od srčanog udara dok je pokušavao zaštititi kuću od plamena sjeverno od Sydneyja. Još su dva vatrogasca ozlijeđena, rekao je državni premijer Barry O'Farrell. Stotine osoba provelo je noć s četvrtka na petak u prihvatnim centrima.

Australski premijer Tony Abbott, dobrovoljni vatrogasac, trebao je doći na lice mjesta tijekom petka. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter