Požari prijete zbog suhih borovih iglica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok se u proljece ostatak prirode budi, borovi su neobicno suhi, što im daje još neobicniju narancastu boju. Upravo su tu boju posljednjih tjedana mogli primijetiti brojni šetaci duž Lungomarea ili Verudele pa i drugdje jer je gotovo u svim šumarcima vidljiva neobicna narancasta boja na borovima.

- Posljedica je to orkanske bure koja je, govoreci o fiziologiji nastanka te narancaste boje, uzrokovala odvajanje iglica od grana. To je gotovo isto kao i kada se list otrgne od grane, samo on padne na tlo, a ovdje iglica ostane iako nema kontakta s deblom, pojašnjava Tatjana Mandic Bulic, voditeljica Hortikulture pulske Herculanee. Pojašnjava da ce borovi odbaciti iglice i da ce izbiti nove, pa ih ne treba za sada niti cistiti niti rezati.

- Cinjenica je da su to suhe iglice, da su, kao takve, opasne i na stablu i na podu jer lako i brzo gore, a i pune su smole. Medutim, sada kiša ipak pada i nije više toliko sušno, a ni iglice nece više biti tako žute još dugo. Procjenjujem da ce kroz mjesec dana svi borovi dobiti nove, mlade, zelene iglice, rekla je Mandic Bulic.

Na upit jesu li obišli teren i vidjeli koliko je stabala pogodeno, odgovorila je da jesu i da može reci da je gotovo sto posto stabala dijelom ošteceno.

Da to ipak nije bezazlena posljedica koju je na stablima ostavila zima, potvrdio nam je i Denis Stipanov, zapovjednik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

- Takva se nepogoda nije dogodila samo na podrucju Pule, vec je zahvatila puno šire podrucje Istre. Vjerujem da ce se sva stabla obnoviti sama jer priroda radi svoje i s vremenom ce te iglice poispadati i zamijenit ce ih nove.

Medutim, istina je da su one velika opasnost kada su požari u pitanju, a upravo idemo u takvu požarnu sezonu. Stoga ce Vatrogasna zajednica o tome sigurno voditi racuna jer su one i na stablu i na tlu velika potencijalna opasnost s obzirom na to da lako i brzo gore. (S. ZRINIC TERLEVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter