Požari na Kvarneru, stradao vatrogasac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pakao na zemlji - jedine su rijeci kojima se plasticno može opisati požar velikih razmjera koji je u ponedjeljak iza 17 sati još uvijek harao potezom izmedu Selca i Novog Vinodoolskog. Udari bure su na trenutke bili toliko jaki da su izvjestitelji jedva mogli stajati uspravno, a da se ne opisuje s kakvim su se užasom morali boriti mnogobrojni vatrogasci koji su sa svih strana Primorsko-goranske županije i Licko-senjske županije priskocili u pomoc.

U 17.25 sati situacija se pocela ponovno pogoršavati, a dimna zavjesa iznad Selca je tolika da se jedva vidi na desetak metara. Vatrogasci i gradani cine sve kako bi se sprijecilo da vatra prijede cestu jer se sada nalazi vrlo blizu kuca. Požar se širi i dalje velikom brzinom, opožarena je golema površina, vrucina je na mjestima gdje je otvoreni plamen nezamisliva, a vidljivost je zbog stupova dima smanjena.

U velikoj vatrenoj stihiji koja vlada od ponedjeljka ujutro na Kvarneru smrtno je stradao vatrogasac iz Opatije koji se borio s vatrom na podrucju Mošcenicke Drage, a jaki požari haraju na podrucju Crikvenice i Novog Vinodolskog. Požar koji je zapoceo u nocnim satima na predjelu izmedu Bribira i Selca u jutarnjim se satima proširio prema Selcu da bi oko podneva došao do prvih obiteljskih kuca i stambenih zgrada.

U požaru na širem podrucju Selca djelomicno je ošteceno krovište jedne kuce, potvrdio je glasnogovornik primorsko-goranske Policijske uprave Tomislav Veršic.

U požaru, barem koliko je za sad poznato, nema teže ozlijedenih. Evakuiran je autokamp Selce, kao i turisti iz brojnih drugih objekata.

Evakuacije i prekid prometa


Vatrogasni zapovjednik za Primorsko-goransku županiju Slavko Gauš izvijestio je da su kampovi iz kojih su evakuirani gosti zasad obranjeni te da ih požar nije ni zahvatio. Sada nisu neposredno ugrožene ni kuce.

Podrucje je obavio gust dim pa je prekinut promet jadranskom magistralom.

Na podrucje je upuceno dodatnih 80-ak vatrogasaca iz Zagrebacke, Karlovacke i Zadarske županije te pripadnici DIP-a Zadar, priopcila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a u pripravnost su stavljeni i pripadnici Oružanih snaga. U obilazak požara su krenuli ravnatelj DUZS-a Jadran Perinic i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucakovic.

Gasitelje na velikom požarištu na crikvenicko-vinodolskom podrucju kasno poslijepodne obišao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic.

Veliki požar koji je jutros oko 4,35 sati buknuo u Mošcenickoj Dragi na podrucju Svetog Petra uzeo je i jednu žrtvu. Rijec je o 45-godišnjem vatrogascu iz Opatije koji je tijekom intervencije hitno prevezen u KBC na Sušaku, no nažalost, preminuo je oko 7,30 sati. Neslužbeno doznajemo da se vatrogasac tijekom intervencije odjednom srušio. Zasad nije poznato je li smrt uzrokovana gušenjem ili je gasitelju pozlilo tijekom intervencije. Uzrok ce biti poznat tek nakon obdukcije.

Požar je lokaliziran oko 10 sati, iako ga je jak vjetar poceo šriti prema Sucicima i Ucki.

Gorjelo i na Rabu


Dva požara koja su buknula u Supetarskoj Dragi na Rabu lokalizirana su a opožarena mjesta još ce se neko vrijeme nadzirati, saznajemo od zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grada Raba Harija Cipcica.

Prvi požar izbio je u noci, s nedjelje na ponedjeljak u donjoj Supetarskoj Dragi (podrucju poznatom kao Dumici) gdje je izgorio hektar šume. Drugi požar dogodio se oko devet sati ujutro u Draškom polju (blizu crkve Svetog Petra) gdje je gorjelo nisko raslinje oko jednog elektro stupa. Vatrom je bilo zahvaceno podrucje od oko 300 metara cetvornih, a zbog tog dogadaja mještani Supetarske Drage jedan dio dana bili su bez struje. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter