Požar u sisackoj rafineriji ugašen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 130 vatrogasaca i šezdeset vozila gasilo je požar koji je buknuo jutros oko 10,30 sati u krugu pogona KP-6 sisacke rafinerije, rekao je danas nakon dolaska na požarište ravnatelj DUZS-a Damir Trut. Kako je dodao, ono što se dogadalo moglo je ugroziti spremnike, a samim tim i rafineriju te cijeli Sisak.

U gašenje požara ukljucili su se varogasci profesionalnih postrojba s podrucja Sisacko-moslavacke županije, vatrogasci s podrucja grada Zagreba i Zagrebacke županije te dobrovoljna vatrogasna društva, rekao je predsjednik sisacko-moslavacke županijske Vatrogasne zajednice i zapovjednik vatrogasnih postrojba Mijo Brlecic.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kako je rekao Trut, imala je u pripravi po tri helikoptera i zracna traktora, no za njihovom intervencijom nije bilo potrebe.

Najvažnija je sigurnost gradana, rekla je sisacko-moslavacka županica Marina Lovric-Merzel, koja je nakon dojave otišla na požarište i zahvalila svima koji su koordiniranom akcijom sprijecili mogucu katastrofu. Potrebno je istražiti uzroke požara, izjavila je županica.

Sisacki gradonacelnik Dinko Pintaric priopcio je kako u ovom trenutku nema straha od akutnih trovanja plinovima nastalima zbog požara u rafineriji.

Pohvalio je pravodobnu i brzu intervenciju mjerodavnih služba te zahvalio vatrogasnim postrojbama koje su sudjelovale u gašenju požara. Pozvao je sugradane da se, zbog osobne sigurnosti, ne približavaju rafineriji.

Gradonacelnik je od mjerodavnih tijela i inspekcijskih služba zatražio da utvrde kako požar utjece na okoliš, a od MUP-a da utvrdi odgovornost za požar.

Podsjetio je da je 10. lipnja 2011. od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva zatražio da ga primi na sastanak zbog stanja u rafineriji, ali do danas nije dobio odgovor.

Požar u sisackoj rafineriji trenutacno je pod nadzorom gasitelja te su, prema zapovijedi vatrogasnog zapovjednika Sisacko-moslavacke županije, povucene zracne snage koje su bile planirane za gašenje požara, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje u 12.45 sati.

Državni centar 112 u Sisku izvijestio je da je požar u sisackoj rafineriji u dijelu pogona KP-6 buknuo u 10.45 sati. Požar gase Vatrogasna postrojba Ine te sisacki JVP, a na teren su bile upucene županijske vatrogasne snage, dva kemijska vozila i jedno zapovjedno vozilo iz zagrebackog JVP-a te dva helikoptera i tri air tractora HRZ-a i PZO-a.

Uspostavljen je i Stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoci i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Po ocevidcima, iz zapaljenog pogona sukljao je gusti dim, neugodna mirisa, visok oko 200 metara. Iz Ine su priopcili da je u sisackoj rafineriji izmedu pogona KP-6 i spremnickog prostora izbio požar zbog zapaljenja naftnih produkata. Po prvim podacima iz Ine, ozlijedenih nema, ali su dva radnika završila u bolnici zbog udisanja dima. Na teren su odmah izišla vatrogasna vozila te su odmah obaviještene sve mjerodavne službe.

Županijski centar 112 obavijestio je Sišcane cije su kuce uz pogon KP-6 da se evakuiraju zbog dima i slušaju program lokalnih medija koji ce im davati redovite upute o postupanju.


Podijeli: Facebook Twiter