Požar u Yosemiteu 3. najveći u povijesti Kalifornije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Divovski požar koji je poharao okolicu Nacionalnog parka Yosemite zadnjih dana nastavlja se širiti i postao je treći najveći požar u povijesti Kalifornije, objavile su vlasti u petak.

Vatrogasci su svladali 80 posto požara, a autocesta 120 koja vodi iz San Francisca do središta turističkog parka Yosemite ponovno je otvorena.

Požar koji je izbio 17. kolovoza, a za koji je odgovoran lovac koji nije uspio svladati logorsku vatru, poharao je gotovo 100.000 hektara od kojih dobar dio unutar parka koji svake godine posjete milijuni osoba.

Promjena vjetra i sve veća vlaga omogućili su vatrogascima da zadrže vatru na sjeveru parka. Više od 3.600 vatrogasaca još je uvijek na licu mjesta kako bi ugasilo požar.

Više od 15 milijuna litara vode i drugih sredstava za gašenje požara ispušteno je zračnim putem na vatru. Radi se o trećem najvećem požaru u Kaliforniji od početka skupljanja podataka 1932. Vatra je poharala površinu koja odgovara površini pet puta većoj od glavnog grada Washingtona DC-ja. Pritom nije bilo žrtava.

Najveći požar u povijesti Kalifornije onaj je iz 2003. blizu San Diega koji je uništio 2820 zgrada, poharao 110.578 hektara, pri čemu je poginulo 14 osoba. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter