Požar u kotlovnici u Labinu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

U požaru koji je na Novu godinu oko 18.30 sati izbio u kotlovnici obiteljske kuće u Ulici Mate Balote u Labinu nije bilo ozlijeđenih osoba, a evidentirana je tek manja materijalna šteta. Naime, do izbijanja požara je došlo kada je 77-godišnji vlasnik naložio peć u kotlovnici, koja služi za centralno grijanje i otišao, no nije primijetio da je prilikom loženja vatre na pod ispao žar iz peći i zapalio piljevinu, a ubrzo i drva pored peći.

Požar su u 21 sat ugasili djelatnici labinske vatrogasne postrojbe, a nastala materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva. Također, najbolje je ne paliti krute energente u kućištima za gorivo, prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara, odnosno valja skloniti lako zapaljive stvari. Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, a provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade. Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali, ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah treba isključiti plin. Zapamtite, samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter